неділя, 24 грудня 2023 01:50

Чому не можна битися віником та як він віщує майбутнє ‒ прикмети й повір'я

Чому не можна битися віником та як він віщує майбутнє ‒ прикмети й повір'я

Судячи з того, скільки народних прикмет існує про віник, можна подумати, що це надзвичайно містичний предмет.

Тим не менш, багато хто ретельно дотримується порад, як слід поводитися та чого не можна робити з віником. Деякі з них зібрала Gazeta.ua.

Наприклад, вважають, що не можна купувати новий віник у серпні, бо він принесе домочадцям тільки клопоти та неприємності. Старого віника також потрібно правильно позбутися. Не можна його викидати у вікно, бо хижі птахи будуть курей з двору тягати. Віник потрібно викидати якнайдалі від будинку, щоб його не використовували для наведення порчі на власника. Спалювати стару мітлу також не можна, це призведе до розладу в сім'ї. А ще можуть завестись комахи.

Коли додому приносили новий віник, перед тим, як він торкнеться підлоги, ним злегка били на порозі дитину, щоб потім слухалася старших. А немовля обмітали у колисці для міцного сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не можна відзначати 40-річчя жінкам та чоловікам: прикмети та забобони

Якщо перед прибиранням новий віник випадав із рук, господарі загадували бажання, яке, за повір'ями, обов'язково має здійснитися.

Із віником пов'язують багато прикмет щодо гостей. Так, вважали, якщо на підлозі залишився прутик, незабаром хтось прийде. Якщо дитина раптово схопила віник і почала мести ‒ несподівано будуть гості.

Якщо до вас часто навідується чоловік, якого ніяк не можна позбутися, просто підметіть його сліди, коли він залишить будинок. Небажаний гість перестане вас турбувати. А от коли додому підуть бажані гості, поспішати підмітати після них не варто. Інакше заметете їм шлях.

У народі вважають, що в одному помешканні не можна мести підлогу різними мітлами. Це ‒ до бідності господарів. Тримати в будинку пару і більше віників ‒ поганий знак. За повір'ям, злі духи в будинку будуть перескакувати з одного помела на інше. Краще позбавитися від зайвого інвентаря.

Не можна віником нікого бити. Якщо вдарити дорослого, схудне, а дитину ‒ перестане рости. Тварини після удару віником почнуть хворіти.

В усі часи пік застудних захворювань припадав на зимовий сезон. Народна медицина виробила величезний спектр раціональних та ірраціональних методів його лікування.

Декого ці способи можуть розвеселити, а декого відверто шокувати.

Зараз ви читаєте новину «Чому не можна битися віником та як він віщує майбутнє ‒ прикмети й повір'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі