середа, 03 лютого 2016 16:07

Загублення, віддавання, вигрівання - як українці лікували грип

Загублення, віддавання, вигрівання - як українці лікували грип

В усі часи пік застудних захворювань припадав на зимовий сезон. Народна медицина виробила величезний спектр раціональних та ірраціональних методів його лікування. Декого ці способи можуть розвеселити, а декого відверто шокувати. Про способи лікування повідомляє часопис "Етнографія".

"Загублення" хвороби

Найчастіше для того, щоб вилікувати кашель вдавалися до магічного способу його символічного "загублення". Для цього мати з дитиною до сходу сонця приходила до води, ходила по полю або в лісі, щоб хвороба "загубилася" і не знайшла дороги додому.

Вважалося, що матір не повинна повертатися тим самим шляхом, яким вона йшла з дому, а також оглядатися назад. За народними віруваннями, межа вважалася кордоном між двома світами, відповідно хвороба повинна була в результаті потрапити в інший світ.

"Віддавання" кашлю

Щоб вилікувати хвору дитину, кашель намагалися "віддати" іншій людині. Для цього одяг дитини викидали на дорогу, часто на роздоріжжя, щоб хтось його підняв і перебрав хворобу на себе. Ця дія передбачала також "знешкодження" хвороби, що пов'язувалося з семантикою дороги – хвороба потрапляла в "інший" світ або ж розносилася за ногами людей.

Вигрівання кашлю

Окремі раціональні методи передбачали лікування кашлю через його вигрівання: "Горілочкою грудики дитині натерали, курячу шкурку прикладали, в пеленки і коцик добре завинули, би воно вигрівалося". Хворій дитині давали пити парене коров'яче молоко, а подекуди навіть кобиляче; натирали тваринними жирами (гусячим).

Рослинні засоби

Для лікування кашлю часто використовували лікарські рослини. Хворій дитині давали відвар подорожника або шипшини. Використання подорожника з лікувальною метою було поширеним по всій території України. Ним здебільшого лікували застудні захворювання, кашель, туберкульоз легень. Плоди шипшини застосовували під час скарлатини, запалення нирок, хвороб шлунку і печінки, застуди.

"Випікання" шицу

Нерідко з лікувальною метою використовували вогонь, що простежується в методі "випікання шицу". Основна мета цього "лікування" полягала в імітації процесу випікання хліба хвору дитину притуляли до печі, в якій горів вогонь, щоб тепло з неї пішло на дитину. Цей метод застосовували також під час лікування в дитини сухот. Для цього зранку знахарка приносила з трьох криниць непочатої води, на якій замішувала тісто та пекла хліб. Потім, витягнувши хліб із печі, вона туди на лопаті клала дитину. Зазначимо, що в народній уяві піч сприймалася як символ жіночого лона або потойбічного світу.

"Ховання" шицу

Для того, щоб вилікувати кашель, в отвір, зроблений в дверній коробці, на рівні зросту дитини, ховали трохи обрізаного волосся та нігтів з рук та ніг, замотані в тканину. Після цього отвір заліплювали тістом, замішаним на воді, у якій мили дитину. Основна мета такого лікування була спрямована на припинення росту хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Загублення, віддавання, вигрівання - як українці лікували грип». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі