середа, 14 серпня 2013 11:38

Золотоординську піч розкопали біля Астрахані

Золотоординську піч розкопали біля Астрахані
Фото: kavkaz-uzel.ru

Добре збережений горн для виробництва цегли був виявлений археологами в ході розкопок на території селітреного археологічного комплексу в Астраханській області Росії. Тут же були виявлені кілька монет, які допомогли визначити, що горн був побудований за часів Золотої Орди в середині 14 століття, повідомляє "Кавказький вузол".

Це вже третій горн, виявлений у цій місцевості з 2000 року, але він найкраще зберігся та має найбільші розміри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи вивчать резиденцію племінника Чингісхана

У давнину в нього обвалився тільки купол, зроблений з сирцевої цегли. Недалеко від місця розкопу були розташовані мавзолеї золотоординської аристократії. Згідно з припущенням археологів, неподалік мав розташовуватися ремісничий центр.

У топкову камеру з обпаленої цегли складали дрова. Повітря проходило через 7 поличок і 8 продухів, в яких могло перебувати до однієї тисячі сирих цеглин, і потім виходило через димову трубу. Виготовлення цеглин займало від 3 до 4 днів.



Для виробництва цегли глину спочатку розміщували в квадратних стандартних формах, які просушували під палючим сонцем. Потім заготовки встановлювали на поличках горна і поступово протягом доби розжарювали їх до температури 1000 градусів за Цельсієм. Після тривалого прожарювання горн остуджували і потім відвантажували готову цеглу на гарби.

Зараз ви читаєте новину «Золотоординську піч розкопали біля Астрахані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі