середа, 26 червня 2019 13:13

Знайшли рідкісний прилад китайських астрономів

Автор: vokrugsveta.ua
  Китайці досліджували зірки за допомогою кераміки
Китайці досліджували зірки за допомогою кераміки

Археологи виявили 9 керамічних посудин віком близько 5 тис. років у провінції Хенань, Китай. Їх використовували для астрономічних спостережень. Вчені стверджують, що це найдавніша знахідка з усіх, які зустрічалися у Східній Азії.

Вважали, що перші подібні артефакти з'явились у регіоні 4,2 тис років тому. Група фахівців провела комплексну експертизу знахідок. Колись вони служили частинами єдиної системи зі спостереження за зірками в сузір'ї Великої Ведмедиці, про це повідомляє Вокруг Света.

Ці прилади допомагали древнім китайцям культури Яншао (5 - 3 тис. років тому) визначати точну дату релігійних ритуалів та жертвоприношень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Речі давніх греків знайшли далеко на півночі

Невідому рідину у бронзовому горщику знайшли археологи у провінції Хенань у Китаї. За тамтешніми народними легендами, зілля приносить безсмертя людині, яка його вип'є. Це перший випадок, коли виявили міфічні ліки.

Бронзовий горщик знайшли у гробниці площею у 210 кв. м. Належала вона представнику династії Західна Хань, яка правила у 206 р. до н. е. - 8 р. до н.е. 3,5 л. суміші пролежали в землі близько 2 тис. років. Археологи вирішили, що це рисовий лікер, оскільки рідина мала запах вина.

Аналіз у лабораторії показав, що рідина зроблена з нітрату калію й алуніта. Давні даосистські тексти зазначають, що суміш є ідальним поєднанням для створення "еліксиру безсмертя".

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рідкісний прилад китайських астрономів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі