четвер, 13 червня 2019 13:02

У гробниці китайського вельможі знайшли еліксир безсмертя

У гробниці китайського вельможі знайшли еліксир безсмертя
У Китаї в гробниці династії Хань знайшли еліксир безсмертя. Фото: Science Alert.

Невідому рідину у бронзовому горщику знайшли археологи у провінції Хенань у Китаї. За тамтешніми народними легендами, зілля приносить безсмертя людині, яка його вип'є. Це перший випадок, коли виявили міфічні ліки.

Бронзовий горщик знайшли у гробниці площею у 210 кв. м. Належала вона представнику династії Західна Хань, яка правила у 206 р. до н. е. - 8 р. до н.е. 3,5 л. суміші пролежали в землі близько 2 тис. років. Археологи вирішили, що це рисовий лікер, оскільки рідина мала запах вина.

Аналіз у лабораторії показав, що рідина зроблена з нітрату калію й алуніта. Давні даосистські тексти зазначають, що суміш є ідальним поєднанням для створення "еліксиру безсмертя", повідомляє Science Alert.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали золоті прикраси, які підняли із затопленого корабля

"Рідина має велике значення для вивчення стародавніх китайських легенд про досягнення безсмертя та еволюції китайської цивілізації", – розповів глава Інституту реліквій та археології Ши Цзячжен.

Еліксири, які дарували безсмертя або надприродне довголіття, відомі у всьому світі. Для досягнення заповітної мети у Китаї вживали навіть золото, нефрит, ртуть, миш'як. У Китаї склали історію китайського алхімічного отруєння еліксиром. Однак люди вірили у диво і продовжували підбирати необхідні дози.

У центральній китайській провінції Хенань у гробниці часів династії Західна Хань (206 р. до н.е. - 8 р. н.е.) археологи виявили бронзову посудину з алкоголем.

"У наявності 3,5 літра рідини прозорого жовтого кольору. По запаху - це міцний алкоголь", - заявила директор Інституту культурних реліквій і археології в місті Лоян Ши Цзяжэнь, повідомляє агентство "Сіньхуа".

Вона розпорядилася провести лабораторні дослідження напою, щоб точно визначити його інгредієнти.

Зараз ви читаєте новину «У гробниці китайського вельможі знайшли еліксир безсмертя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі