понеділок, 12 серпня 2024 01:30

Знайшли поховальну колісницю древнього народу

Знайшли поховальну колісницю древнього народу
У Китаї розкопали поховання. Фото: XINHUA NEWS AGENCY

Стародавнє хітанське поховання з колісницею часів династії Ляо знайшли археологи в окрузі Кайлу у Внутрішній Монголії, КНР.

Гробниця виявилася неушкодженою, пише Arkeonews.

Династії Ляо існувала у 916-1125 роках. Вона була заснована кочовим народом хітанів.

Ця колісниця дає цінну інформацію про поховальні практики хітанської знаті.

Археологи з Інституту культурних реліквій та археології Автономного регіону Внутрішня Монголія провели розкопки, виявивши могилу поряд із ямою для поховальної колісниці. Попри те, що дерев'яний вал колісниці згнив, кілька залізних компонентів і позолочена фурнітура були знайдені неушкодженими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як давні люди використовували вугілля: археологи повідомили про відкриття

Колісниця відображає поховальні традиції. Дослідники вважають, що позолочені бронзові дзвіночки і китиці у ямі свідчить про те, що поховання призначалося для знатної особи. У гробниці виявили золото, срібло, агат, бірюза та обсидіан серед поховальних предметів, вказують на те, що власник гробниці займав значне становище в хетському суспільстві.

Вчені кажуть, практика поховання хітанів була простішою порівняно з похованнями на Центральних рівнинах. Але після початку панування династії Ляо вони перейняли деякі культурні елементи з Центральних рівнин, такі як використання глиняної цегли.

На археологічній пам'ятці в провінції Сичуань у Центральному Китаї археологи виявили священне бронзове дерево культури Шу. Його знайшли в жертовній ямі. Археологам знадобилися чотири місяці, щоб повністю розкопати гілки, квіти, частини стовбура й прикраси дерева.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли поховальну колісницю древнього народу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі