понеділок, 13 вересня 2021 13:58

Знайшли священне бронзове дерево давньої цивілізації

Знайшли священне бронзове дерево давньої цивілізації
У Китаї в жертовній ямі виявили прикрашене бронзове дерево. Фото: CGTN

На археологічній пам'ятці у провінції Сичуань у Центральному Китаї археологи виявили священне бронзове дерево культури Шу.

Його знайшли в жертовній ямі. Археологам знадобилися чотири місяці, щоб повністю розкопати гілки, квіти, частини стовбура й прикраси дерева, повідомляє CGTN.

Дерево прикрасили двома слонячими бивнями. Загалом із жертовної ями витягнули ще 729 предметів. Серед них 293 бронзових вироби, 45 предметів із нефриту, 100 артефактів зі слонової кістки, сім золотих прикрас, дві кам'яні зброї і 26 морських мушель.

Археологи раніше знаходили фрагменти жертовних дерев. Інформації про народ Шу в учених мало. Археологічні дані й пізніші літописці вказують, що релігія Шу була заснована на поклонінні сонцю. Бронзові дерева могли бути її частиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реставрували стародавню китайську колісницю

У народу Шу є легенда про 10 сонць. У ній ідеться, що птахи несуть на спині дев'ять сонць. Вони прилітають уранці зі священного дерева на сході й сідають уночі на священне дерево на заході. Люди нібито бачили тільки птахів, а не сонце. Тому й не знали про інші сонця.

У квітні 2021 року археологи знайшли бронзовий артефакт біля стародавніх руїн поселення Саньсіндуй у провінції Сичуань у Центральному Китаї. Статуя має квадратне тіло з круглою пащею.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли священне бронзове дерево давньої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі