пʼятниця, 04 серпня 2023 01:30

Як давні люди використовували вугілля: археологи повідомили про відкриття

Як давні люди використовували вугілля: археологи повідомили про відкриття
Археологи знайшли найдавніші свідчення використання вугілля. Фото: Pexels

Стародавні люди могли використовувати вугілля для металургії.

Археологи дійшли такого висновку, провівши дослідження, яке виявило найраніший видобуток та використання вугілля людьми як паливо, передає Independent.

Люди видобували вугілля на північному заході Китаю близько 3,6 тис. років тому.

Час, коли люди почали систематично використовувати вугілля, не зрозумілий. Досі найраніше надійне свідчення цього належить до періоду китайської династії Хань приблизно з 2152 по 1730 років тому.

Деякі вчені стверджували, що вугілля могли використовувати під час бронзового віку на півночі Китаю близько 4000 – 3000 років тому, проте достатніх підтверджень цьому не було.

Новий аналіз на ділянці бронзової доби в Сіньцзянському автономному районі Китаю дає іншу інформацію про це. Вчені знайшли вугілля на розкопках біля річки Каші. Тут було велике поселення близько 3600 та 2900 років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли унікальний туалет давньої цивілізації

Приблизно 3,8 тис. років тому давні мешканці регіону вирощували кілька культур та приручили нові види худоби, а також займатися складною обробкою бронзи.

"Вони намагалися спалювати вугілля з усіх цих місць і зрозуміли, що деякі види вугілля мають кращу якість, ніж інші", - сказав один із авторів дослідження Гуанхуї Дун з Університету Ланьчжоу.

Древнім людям не вистачало деревини, і вони стали використовувати вугілля.

На археологічній пам'ятці в провінції Сичуань у Центральному Китаї археологи виявили священне бронзове дерево культури Шу. Його знайшли в жертовній ямі. Археологам знадобилися чотири місяці, щоб повністю розкопати гілки, квіти, частини стовбура й прикраси дерева.

Зараз ви читаєте новину «Як давні люди використовували вугілля: археологи повідомили про відкриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі