вівторок, 27 квітня 2021 16:55

Знайшли найдавніше наскельне зображення човна

У комуні Валле, на півночі Норвегії, виявили наскельний малюнок човна, якому понад 10 тис. років. Зображення транспортного засобу є найдавнішим у Європі, а можливо, й у світі.

Археолог Ян Магне Герді вважає, що зображення залишили за часів першої колонізації регіону - в добу раннього мезоліту. Поселення в північній Європі цього періоду підтверджують існування морської та високомобільної стратегії, для реалізації якої потрібні були б човни й передові морські технології. Неможливо було б заселити численні острови уздовж узбережжя без морехідних човнів, передає "НВ".

Автор: Oxford Journal of Archaeology
  Човен намалювали на камені близько 10-11 тис. років тому.
Човен намалювали на камені близько 10-11 тис. років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доісторичні художники були змушені страждати, щоб малювати у печерах - дослідження

Дослідник припускає, що на малюнку, довжиною близько 4,05 м, зображений човен зі шкіри на зразок ескімоського уміака. Пояснює, що тоді в регіоні бракувало деревини, а шкіряні човни були гнучкішими та спрощували полювання на морських тварин.

Раніше вчені вже виявляли наскельні зображення човнів, але їм було близько 5,5 - 5 тис. років. На відомих малюнках часів раннього мезоліту зображали лише тварин.

Печеру Wonderwerk у південноафриканській пустелі Калахарі назвали найдавнішою схованкою пращурів людей. Вони жили там майже безперервно протягом 2 млн років.

Печера розташована в крейдяних скелях пагорбів Курума, неподалік міста Денієлскул Південно-Африканської Республіки. Її виявили вперше 1940 року. Довжина становить 140 м.

Археологи зазначили, що до кінця не розуміють, яким був побут у печері. Там не знайшли жодних людських кісток чи зубів. Можливо, їх розтягли протогієни. Натомість всередині знаходили знаряддя праці, наскельні малюнки та найдавніше свідчення використання вогню - близько мільйона років тому.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавніше наскельне зображення човна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі