понеділок, 26 квітня 2021 12:16

Виявили найдавнішу схованку пращурів людей
4

Люди жили у печері майже безперервно протягом 2 млн років
Фото: Wonderwerk Cave Project
Люди жили у печері майже безперервно протягом 2 млн років
Люди жили у печері майже безперервно протягом 2 млн років
Кам'яні сокири є найдавнішими відомими, виготовленими в контексті печерного життя

Печеру Wonderwerk у південноафриканській пустелі Калахарі назвали найдавнішою схованкою пращурів людей. Вони жили там майже безперервно протягом 2 млн років.

Печера розташована в крейдяних скелях пагорбів Курума, неподалік міста Денієлскул, Південно-Африканської Республіки. Її виявили вперше 1940 року. Довжина становить 140 м, інформує видання Haaretz

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дізналися, чим займалися жінки в Європі 11 тис. років тому

Археологи зазначили, що до кінця не розуміють, яким був побут у печері. Там не знайшли жодних людських кісток чи зубів. Можливо, їх розтягли протогієни. Натомість всередині знаходили знаряддя праці, наскельні малюнки та найдавніше свідчення використання вогню - близько мільйона років тому.

Вчені додали, що гомініни почали виготовляти грубі кам'яні знаряддя принаймні 3,3 млн років тому. Знайдені в печері кам'яні сокири не найдавніші з відомих. Але вони є найдавнішими, виявленими в контексті печерного життя.

Учені знайшли свідчення давньої "консервації" їжі в печері Кесем, неподалік Тель-Авіва, Ізраїль. Первісні люди зберігали харчі від псування близько 300 тис. років тому. Для збереження продуктів люди використовували попіл від вогнищ.

Попелом засипали м'ясо, зібрані рослини - переважно корінці та бульби, а також необроблені шкури. Це давало змогу зберігати їх декілька місяців в умовах жаркого клімату та харчового дефіциту і споживати в чорний день. Раніше під попелом печери знаходили залишки оленячих ніг - так люди зберігали й поживний кістковий мозок.

Зараз ви читаєте новину «Виявили найдавнішу схованку пращурів людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі