четвер, 15 жовтня 2020 14:49

Первісний холодильник - з'ясували, як люди зберігали їжу 300 тис. років тому

Первісний холодильник - з'ясували, як люди зберігали їжу 300 тис. років тому
Первісні люди з печери Кесем зберігали їжу в попелі. Фото: haaretz.com

Учені знайшли свідчення давньої "консервації" їжі в печері Кесем, неподалік Тель-Авіва, Ізраїль. Первісні люди зберігали харчі від псування близько 300 тис. років тому.

Про метод розповіла професорка археології римського Університету Ла Сапієнца Христина Леморіні, яка досліджувала печерні знаряддя праці. Для збереження продуктів люди використовували попіл від вогнищ, повідомляє Haaretz.

Попелом засипали м'ясо, зібрані рослини - переважно корінці та бульби, а також необроблені шкури. Це давало змогу зберігати їх декілька місяців в умовах жаркого клімату та харчового дефіциту і споживати в чорний день. Раніше під попелом печери знаходили залишки оленячих ніг - так люди зберігали й поживний кістковий мозок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довели, що люди їли м'ясо вовків

Дослідники наголошують, що така діяльність свідчить про високий рівень розвитку мешканців печери, які не належали ні до виду неандертальців, ні до Homo sapiens. На основі дослідження припускають наявність у регіоні тих часів третьої гілки, близької до них.

У вересні 2020 року вчені виявили сліди людини, яким 120 тис. років, у пустелі Великий Нефуд у Саудівській Аравії. За їхніми словами, знахідка змінює уявлення про розселення людей Євразією.

Зараз ви читаєте новину «Первісний холодильник - з'ясували, як люди зберігали їжу 300 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі