середа, 26 серпня 2020 11:47

Заборонили діяльність партії, яка готувала переворот

Заборонили діяльність партії, яка готувала переворот
Українці не підтримали путчу ДКНС. Фото: facebook.com/AnriyPoliako

Президія Верховної Ради УРСР видала указ "Про тимчасове припинення діяльності Компартії України" 26 серпня 1991 року. Органи партії підозрювали в участі в державному перевороті ДКНС 19-21 серпня.

Згідно з указом, Компартія мала припинити діяльність до остаточного розслідування обставин, пов'язаних із переворотом. МВС наказали опечатати всі службові приміщення партійних комітетів КПУ і взяти їх під охорону, забезпечити збереження майна і документів від розкрадання, руйнування та знищення.

Тимчасова комісія при Президії Верховної Ради, створена для перевірки діяльності посадових осіб у зв'язку з державним переворотом, мала вирішити питання щодо вилучення партійних архівів, документів, інших матеріалів, які могли розглядатися як докази участі в путчі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд просять заборонити партію Шарія

Усі партійні органи і засновані ними підприємства мали зупинити фінансові операції і передати кошти на зберігання до Національного банку України. Заробітна плата працівникам партійних органів переводилася з коштів КПУ, інші працівники мали отримувати зарплату за рахунок державного бюджету.

Верховна Рада Кримської АРСР, місцеві Ради народних депутатів, мали прийняти на баланс майно КПУ до закінчення розслідування.

Документ підписав Голова Верховної Ради Леонід Кравчук. Партію заборонили 30 серпня, проте 14 травня 1993-го президія ВР України знову дозволила комуністам створити її.

19 серпня 1991-го, 29 років тому, в СРСР почався путч. Це стало початком розвалу Союзу. Наступні 3 дні були переломними в українській історії.

Того дня вранці держтелебачення Союзу повідомило про створення Державного комітету з надзвичайного стану (ДКНС. Російська абревіатура - ГКЧП. - Gazeta.ua), нібито хворобу президента Горбачова та перехід обов'язків голови держави до Геннадія Янаєва. До голови Верховної Ради УРСР Леоніда Кравчука прибув представник заколотників із метою змусити його підтримати ДКНС. Кравчук відмовився підтримати переворот, і парламент зайняв вичікувальну позицію. Компартія залишалася при владі, підтримала ДКНС і прийняла до виконання його вимоги і рекомендації.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили діяльність партії, яка готувала переворот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі