середа, 11 червня 2014 13:21

За що московіти мстять спадкоємцям Кримського Ханства

Автор: uainfo.org
 

Багатьом істерика в яку впадають московіти коли йде згадка про Крим здається дивною. Де Москва, а де Крим. Чому ж московітів так тягне до Криму? Відповідь лежить на поверхні - помста.

Київська Русь позбулася татаро-монгольського ярма в 1320 року, відразу після чого почала формуватися українська нація. Московія ж ніколи не була в монголо-татарському ярмі, тому що сама була частиною Орди. Міф про те, що Москва 300 років страждала від монголо-татарського ярма брехня.

Іван Грозний був васалом Кримського Хана. Підкорення Казані й Астрахані Московія здійснила за згодою Кримської Орди. Визнавши себе молодшими братами роду Гіреїв, Московські князі не просто визнали Кримських ханів своїми Царями, але одночасно одержали підтримку і заступництво Гіреїв.

У московських церквах за часів Івана Грозного молилися за Єдиного Царя - великого Кримського Хана. А вже після згадували свого Івана.

Дід Івана Грозного - Іван III, на знак своєї згоди на передачу титулу Царя Кримським Гіреям та свого васального положення перед Кримським Ханом, приніс на Біблії присягу на вірність нової династії Чингізидів. Клятву свою Московія свято шанувала та платила данину Кримському ханству до 1700 року.

Москва в обмін на лояльність та солідну данину, отримувала серйозну військову підтримку від Кримського Хана.

У 1570 році турецький Султан зажадав входження Московії до складу Османської Імперії. Закінчилося все походом татар на Москву, яка була спалена, а Іван Грозний ганебно вдарив чолом Хану Давлет-Гірею.

За період правління Івана Грозного населення скоротилося в 2 рази. Саме він першим зважився назвати себе царем. Всі були князями, яких призначала Орда, а Іван спробував назватися царем. 

У 1574 році, через 3 роки після візиту Хана Давлет-Гірея до Москви, Іван IV публічно склав з себе титул Царя - спадкоємця Візантійського. Акт цей благословила Московська Церква.

Після зречення Івана IV від Царського титулу, було споряджено велике, з багатьма дарами, посольство до Криму, щоб все пояснити й покаятися у виниклому непорозумінні. Мовляв, Іван IV ніколи і не думав заперечувати Вашу Царську першість.

Багато років знаходження в підпорядкуванні Кримського Ханства Москва чекала зручного випадку, щоб помститися спадкоємцям Кримського Ханства за приниження.

Зараз ви читаєте новину «За що московіти мстять спадкоємцям Кримського Ханства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі