середа, 18 липня 2018 08:21

Від щеплення померло 77 немовлят

Від щеплення померло 77 немовлят
Каміль Герен і Альбер Кальмет. Фото: CC BY-SA

Французькі лікарі Альбер Кальмет і Каміль Герен зробили новонародженій дитині перше протитуберкульозне щеплення 18 липня 1921 року. Вакцину виготовили зі штаму ослабленої живої коров'ячої туберкульозної палички. Отримала назву за іменами її винахідників - Бацила Кальметта-Герена - лат. BCG.

У Німеччині через цю вакцину виник скандал. 240 новонароджених були щеплені нею в 10-денному віці. Всі вони захворіли на туберкульоз, 77 - померли. Розслідування показало, що вакцина була заражена вірулентним штамом, який зберігався в тому ж інкубаторі. Вина покладена на директора лікарні. Його засудили до 2 років позбавлення волі за недбалість.

Мікробіолог Альбер Кальметт і ветеринар Каміль Герен працювали в Інституті Пастера в Ліллі у Франції. Їх робота охоплювала отримання культур туберкульозної палички і дослідження різних поживних середовищ. Отриманий препарат тестувався на коровах, а потім на новонародженій дитині у паризькій клініці Шаріте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник без медичної освіти розробив вакцину від сказу

У 1925 році Кальметт передав в Москву штамм BCG. В СРСР почалося експериментальне та клінічне вивчення вакцини. Через 3 роки зясували, що вакцинація ефективна: смертність від туберкульозу в групах вакцинованих дітей була меншою, ніж серед не вакцинованих. У 1928 році рекомендовано вакцинувати BCG новонароджених.

Масово протитуберкульозна вакцинація стала застосовуватись лише після Другої Світової війни. Незважаючи на різке скорочення кількості хворих на туберкульоз, хвороба так і не була подолана остаточно і досі.

Француз Луї Пастер 6 липня 1885 року провів першу успішну вакцинацію людини від сказу. Врятував життя 9-літньому Жозефу Мейстеру, якого вкусив скажений пес.

Зараз ви читаєте новину «Від щеплення померло 77 немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі