пʼятниця, 06 липня 2018 08:20

Художник без медичної освіти розробив вакцину від сказу

Художник без медичної освіти розробив вакцину від сказу
Луї Пастер (1822-1895). Фото: Вікіпедія

Француз Луї Пастер 6 липня 1885 року провів першу успішну вакцинацію людини від сказу. Врятував життя 9-літньому Жозефу Мейстеру, якого вкусив скажений пес

Луї Пастер (1822-1895) все життя займався біологією і лікував людей, не отримавши ні медичної, ні біологічної освіти. Пастер займався живописом. У 1885 році Луї Пастером була розроблена вакцина від сказу - захворювання, яке в 100% випадків закінчується смертю хворого. Існує легенда, що в дитинстві майбутній вчений побачив людину, вкушену скаженим вовком. Тоді захотів винайти від цього ліки.

Коли Пастер таки створив вакцину, він довго не наважувався перевірити ефективність антирабічної вакцини на людях. Зрештою, він вирішив перевірити дію щеплення на собі. Але допоміг випадок: до нього привезли хлопчика, покусаного скаженою собакою. У будь-якому випадку дитина б померла, тому Пастер увів протиправцеву сироватку дитині. Після 14 ін'єкцій хлопчик одужав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винахідника вакцини від поліомієліту називали чарівником

Пастеру і його послідовникам довелося вести боротьбу за визнання нового способу попередження інфекційних хвороб. Його досліди піддавали сумнівам і критикували за наукові погляди. Пастер створив світову наукову школу мікробіологів, багато хто з його учнів згодом стали видатними вченими. Восьмеро з них отримали Нобелівські премії. Саме Пастер заклав один з наріжних принципів наукового дослідження - доказовість. Він сказав: "Ніколи не довіряйте тому, що не підтверджене експериментами".

23 лютого 1954 року вперше практично випробувано вакцину проти поліомієліту розроблену доктором Джонасом Солком в університеті Пітсбурга. Цього дня почалось щеплення 5000 учнів початкових класів. Про результативність вакцини вчений повідомив 12 квітня 1955 року. Тоді Солка проголошено "чарівником", а цей день майже став національним святом.

Зараз ви читаєте новину «Художник без медичної освіти розробив вакцину від сказу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі