субота, 22 листопада 2014 13:16

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

Навесні 1933 півтори тисячі голодуючих розграбували склад

Навесні 1933 півтори тисячі голодуючих розграбували склад

Півтори тисячі людей навесні 1933 року розграбували склад із зерном біля залізничної станції Сагайдак Шишацького району на Полтавщині.

"Прокотилася чутка, що влада пожаліла людей і дала добро роздавати на станції зерно голодуючим. Туди потягнувся натовп. Та біля самих складів стояли озброєні охоронці, хліба ніхто і не думав давати. Люди відігнали солдатів, збили замки і почали набирати скільки могли зерна. Сунули в клунки, кишені. Дехто прямо там їв. Багато, хто відходив із торбами недалеко і падав від знесилення", - розказує Наталія Кузьменко з Полтавського краєзнавчого музею.
До Сагайдаку підвели війська, які розігнали натовп.

"Люди тікали у найближчі двори, ховалися в хатах та клунях. Солдати їх там не чіпали. Ставили за мету просто розігнати натовп. Згодом почалися арешти. Багато бунтарів отримали від 5 до 10 років таборів. За рік до того склади в Сагайдаку намагалися пограбувати жителі села Федунка Диканського району. Тоді людей теж розігнали військові, дехто отримав по 3 роки таборів", - додає Кузьменко.

Зараз ви читаєте новину «Навесні 1933 півтори тисячі голодуючих розграбували склад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі