понеділок, 16 червня 2014 16:15

Юрія Андропова з відпочинку в Криму транспортували на носилках до Москви
6

Юрій Андропов на прогулянці з охоронцями (Крим, осінь 1982)
Фото: foto-history.livejournal.com
Юрій Андропов
Юрій Андропов з сім'єю під час відпочинку в Кисловодську (серпень, 1974 рік)
Юрій Андропов на відпочинку за грою в доміно
на такому ЗІЛі-117 їздив Андропов

15 червня 2014 року виповнилося б 100 років з дня народження Юрія Володимировича Андропова. Досі його біографія оповита таємницею, а оцінки його діяльності носять дуже суперечливий характер.

Юрій Андропов був не частим гостем в Криму. Відпочинок він завжди поєднував з лікуванням. Тому відпочивав з сім'єю в санаторіях Кисловодська і в Мінеральних водах. Мав важке захворювання нирок, отриманого ще з часів війни.

З Кримом доля зв'язала його вже перед смертю, останні дві відпустки Юрій Андропов провів на півострові. Відпочивати любив він не влітку, а у вересні. Крім того, він вперше ввів заборону на перекриття доріг і центральних трас на півострові під час руху кортежу.

Віктор Сергійович Макаренко добре пам'ятає зустріч Андропова у вересні 1983-го року. Вже на дачі після обіду, генсек самостійно не міг піднятися. "На допомогу прийшли охоронці. Зробивши декілька кроків, він почав присідати. Його підхопили і, підтримуючи під руки, повели до машини. Ніхто з присутніх не зронив ні слова" - згадував колишній керівник Кримської області. Знаючи стани здоров'я генсека, співробітники 9-го управління завжди були "напоготові".

У якийсь момент, відпочиваючи, Андропов відчув себе краще і перебрався в гори, в урядову резиденцію "Дубрава-1", де відпочивали і полювали Хрущов і Брежнєв. Андропову там сподобалося. Знаючи його любов до піших гірських прогулянок і великий ризик застуди і переохолодження, для генсека обладнали місця його зупинок на гірських маршрутах. Лісники і співробітники КДБ за декілька днів зробили і встановили на двох полянах дерев'яні лави і покрили їх ковдрами.

Під час своєї останньої прогулянки в гори він сів на холодний камінь. Особистий лікар генсека Євгеній Чазов, потім неодноразово звинувачував співробітників 9-го управління за неуважність, яка коштувала керівникові держави життя. Гнійне запалення розвивалося нестримно. За два тижні Андропова терміново транспортували в Москву. До трапа літака в сімферопольському аеропорту привезли на спецмашині. Піднімали вже на носилках. Так сумно закінчилася його остання поїздка в Крим, остання поїздка в житті.

Зараз ви читаєте новину «Юрія Андропова з відпочинку в Криму транспортували на носилках до Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі