понеділок, 02 вересня 2024 05:30

Український генерал поставив підпис на акті про капітуляцію

Український генерал поставив підпис на акті про капітуляцію
Генерал Кузьма Дерев'янко підписує акт про беззастережну капітуляцію Японії Фото: istpravda.com.ua

2 вересня 1945 року в Токійській затоці на борту американського лінкора "Міссурі" підписали акт капітуляції Японії. Друга світова війна завершилася.

Після припинення бойових дій у Європі останнім противником країн антигітлерівської коаліції залишилася Японія. 6 серпня 1945-го американці скинули атомну бомбу "Малюк" на Хіросіму, а за три доби бомбу "Товстун" на Нагасакі. Того ж дня наступ на японські сили розпочав СРСР. За два тижні радянські війська завдали поразки Квантунській армії в Маньчжоу-го - маріонетковій державі в Маньчжурії. Японським імператор Хірохіто вирішив завершити війну та прийняти умови капітуляції, визначені на Потсдамській конференції.

Від Японії капітуляцію підписав міністр закордонних справ Мамору Сігеміцу й начальник генштабу Есідзіро Умедзу. США представляв генерал Дуґлас Макартур, Велику Британію - Брюс Фрезер, СРСР - генерал-лейтенант Кузьма Дерев'янко, Китай - генерал Су Юнчан. Підписи поставили й представники Австралії, Нової Зеландії, Канади, Франції та Нідерландів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Використання атомної бомби в Хіросімі мало вплинути на Сталіна

У документі йшлося про те, що японці заявляють про беззастережну капітуляцію збройних сил і всіх збройних сил під японським контролем незалежно від їхнього місця перебування. Усім японським військам наказували негайно припинити воєнні дії. Японці давали зобов'язання, що японський уряд і його наступники чесно виконуватимуть умови Потсдамської декларації, а влада уряду та імператора будуть підпорядковані верховному командувачу союзних держав.

Друга світова добігла кінця. За останніми даними, її жертвами стали понад 80 млн осіб.

1945 року розпочалася окупація Японії силами союзників, які проводили демократизацію країни. 1951-го, після підписання мирного договору в Сан-Франциско, Японія стала рівноправним членом світової спільноти. Водночас Японія перебувала в стані війни з СРСР, хоч і без бойових дій. Її закінчили 1956 року, а мирного договору так і не підписали. Нині Японія оспорює належність Росії південних Курильських островів.

1 вересня 1939 року о 04:45 нацистська Німеччина без оголошення війни напала на Польщу. Розпочалася Друга світова війна.

Адольф Гітлер готував напад на сусідню країну ще 26 серпня. А щоб створити слушний привід для наступу військовим наказали провести низку прикордонних провокацій. Однак за добу до того Польща уклала воєнний союз із Великою Британією, що зірвало плани та змусило перенести дату наступу.

Деякі історики переконані, що швидкому відновленню планів Гітлера сприяла пряма підтримка Йосипа Сталіна. З СРСР Німеччину зв'язував договір про ненапад, відомий як Пакт Молотова - Ріббентропа. Таємний протокол містив пункти про поділ сфер впливу в Європі, тому початок війни для СРСР був також вигідним.

Зараз ви читаєте новину «Український генерал поставив підпис на акті про капітуляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі