четвер, 01 листопада 2012 11:45

У кам'яному віці люди вже могли робити хірургічні операції

Автор: Фото: science.compulenta.ru
  Плечова кістка стародавнього інвалідів-ампутантів
Плечова кістка стародавнього інвалідів-ампутантів

Хірургія з'явилася набагато раніше, ніж прийнято думати. Французькі вчені дійшли висновку, що люди, які населяли сучасну Європу дев'ять тисяч років тому, могли проводити деякі хірургічні процедури, наприклад ампутацію кінцівок.

Вченим вдалося добути точний цьому доказ. Вони виявили у Франції останки поховання чоловіка, які датовані 6,9 тисяч років до нашої ери. У скелета не вистачає зап'ястя й лівої частини руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цілий гарнізон з Херсонеса охороняв винний завод

Дослидники впевнені, що ці кістки були видалені під час хірургічної операції. Крім того вчені вважають, що при операції використовували анестезію і знезараження. Подібні останки були знайдені в Чехії та Німеччині.

Раніше археологи вже говорили, що в той час люди могли проводити трепанацію черепа. Однак докази ампутацій зустрічаються набагато рідше. Знайдений у Франції приклад - найбільш ранній з тих, які вдавалося знайти.

Вчені вважають, що похований чоловік мав дуже високий соціальний статус. У його могилі було озброєння і останки домашньої худоби.

 

Зараз ви читаєте новину «У кам'яному віці люди вже могли робити хірургічні операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі