вівторок, 18 червня 2013 16:17

У день смерті Гітлера американські журналісти фотографувалися у його ванні

Автор: Фото: excitermag.net
 

Всього через кілька годин після того, як 30 квітня 1945 року Адольф Гітлер вчинив самогубство, колишня модель і кореспондент Vogue, Лі Міллер сфотографувалася голою в його ванній. Елізабет в той час відправили військовим кореспондентом від Cond? Nast, і вона з фотографом Life Девідом Шерманом разом з 45-ю дивізією увійшли до Мюнхена. Девід і Лі, як невійськовозобов'язані не стали ночувати в ратуші, перетвореній на загальну казарму, а відправилися в місто. Діставшись до будинку 13 по Прінценрегентплац, вони просто увійшли в порожню квартиру і вирішили, що поживуть там пару днів. Будівлю, як і багато інших, було залишено її мешканцями, що тікали від наступаючих військ противника. Не дивно, що ці двоє і подумати не могли, що потрапили прямо в будинок людини, яка розв'язала найкривавішу війну в історії людства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоденник ідеолога нацизму знайшли у США

"Насправді, майже будь-яка людина з середнім доходом могла бути власником цієї квартири, - писала Міллер у своїх щоденниках. - Але місце було в чудовому стані, включаючи електрику, гарячу воду, опалення і навіть працюючий холодильник. Воно не було абсолютно порожнім, якою зазвичай буває нерухомість, яку збираються здати в оренду. Аж ніяк. Але, здавалося, що 3/4 всього, що там знаходилося, терміново вивезли, залишивши зовсім небагато. Наприклад, лляні серветки, на яких сріблом були вишиті ініціали AH".

Фотографію зробив, зрозуміло, Девід. Насправді, є десь і знімок Девіда у ванні, зроблений Елізабет, але Лі у всіх відносинах виглядала приємніше, а тому саме її фото стали  кращими за весь час їхньої спільної роботи під час Другої Світової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Еріх Кох відсидів 36 років у тюрмі, яку сам збудував

Звичайно, рішення Лі прийняти ванну нацистського лідера і навіть, можливо, скористатися його мочалкою, і тим більше це сфотографувати - викликало неоднозначну реакцію в світі. Але як би то не було, пара провела в мюнхенських апартаментах Гітлера три доби, їла за його столом, спала в його ліжку, "користувалися туалетом Гітлера, милися в його ванні і, в основному, відчували себе, як вдома", - пише Міллер .

Автор: Фото: excitermag.net
 

Вони щойно приїхали з Дахау, який звільняла саме їхня дивізія, і Міллер буквально за кілька годин до того сповна "насолодилася" всіма жахами концентраційного табору. У відповідь на скандал, що розгорівся через публікацію цих фото в Vogue, вона сказала, що просто хотіла скоріше змити з себе сморід Дахау і їй було все одно де і як це зробити.

Біля трибуни Гітлера люди катаються на роликах, а коло центру нацизму плавають качки

"Я вже жила в приватних апартаментах Гітлера, коли опівночі, 1 травня, прийшла звістка про його смерть... Ну, загалом, він помер. Він ніколи і не був живий для мене до того дня. Він був такою собі злісною монстро-машиною все ці роки, поки я не побувала в місцях, які він зробив відомими,не поговорила з людьми, які його знали, не занурилася в чутки про нього, які вимовляли виключно пошепки, не поїла і не поспала в його будинку. Він став для мене більш реальним, а від того - більш страшним. Всі ці маленькі свідчення його людських звичок і пристрастей намалювали в моїй уяві його образ у вигляді мавпи, що бентежить і принижує вас своєю карикатурністю".

Зараз ви читаєте новину «У день смерті Гітлера американські журналісти фотографувалися у його ванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі