середа, 04 листопада 2020 14:30

''Титанік'' на свій час був найбільшим за всю історію кораблем – десь 300 метрів у довжину
6

Чотири труби для корабля автор купував в Епіцентрі: це труби для каналізації
Фото: Валерія Радзієвська
Титанік виявився найтредомісткішим макетом корабля для Миколи Чистика

Уманський майстер Микола Чистик виготовляє в деталях макети відомих кораблів у півтораметровому розмірі. Шість кораблів його авторства розмістили на Осташівській набережній в Умані. Кораблем, який дався майстрові найважче, був макет сумнозвісного ''Титаніка'', який потонув у 1912 році. Умілець завершив роботу над ним навесні цього року.

"Титанік'' – всім відомий корабель-пароплав, який затонув у 1912 році. Такий пароплав я робив вперше за всі роки своєї творчості. Він виглядає просто, але його робити дуже складно. Мені потрібно було дотриматися максимальної точності і відповідності з історичним ''Титаніком'' – повинен був копіювати всі деталі з зображень і креслень з інтернету. Це було нелегко. Якщо в інших своїх кораблях я міг проявити фантазію, щось домислити, то тут цього собі дозволити не міг, - зізнається майстер.

"Чотири труби для корабля зроблені з пластику – їх купував в Епіцентрі: це труби для каналізації. Пофарбував їх лише.

Деякі деталі узяв з дитячого конструктора ''Лего''. Червоні маленькі лего-детальки символізують ліхтарики.

Детально відтворив верхню і нижню палуби. Верхня палуба була для багатіїв, а нижня для людей бідних. На носі корабля героїня фільму "Титанік" Роуз стояла із Джеком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козацькі чайки обшивалися очеретом під бортамиТ

''Титанік'' на свій час був найбільшим за всю історію кораблем – десь 300 метрів у довжину. Зараз, звичайно, нікого не здивуєш такими розмірами, а на той час це був найбільший корабель у світі. Через три дні свого першого плавання він наштовхнувся на айсберг і потонув".

6 реалістичних макетів кораблів різних країн і епох розмістили на набережній в Умані: римську бірему ІІІ ст. до н.е., козацьку чайку XVI століття, французький флейт XVI століття, караку "Вікторія", що повернулася з навколосвітньої подорожі Фернана Магеллана, "Титанік" 1912 року і навіть бригантину з пурпуровими вітрилами за сюжетом повісті Олександра Гріна.

Зараз ви читаєте новину «''Титанік'' на свій час був найбільшим за всю історію кораблем – десь 300 метрів у довжину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі