понеділок, 13 квітня 2020 14:19

Солдатська фляжка та монети - розкопали храм, у якому приносили жертви давні римляни

Автор: INRAP
  У Франції знайшли гарно збережену лагункулу римського легіонера
У Франції знайшли гарно збережену лагункулу римського легіонера

Археологи виявили зруйновані культові споруди римлян, яким 1,7 тис. років, у місті Сейно, Франція. Серед них 3 храми та 42 ями для жертвоприношень.

Від споруд залишилися лише фундамент та невелика ділянка стіни. У ямах знайшли монети й керамічні статуетки, повідомляє The History Blog.

За словами вчених, найцікавішою знахідкою стала гарно збережена фляжка римського легіонера - лагункула, що була обов'язковим елементом воїнського спорядження. Артефакт виготовлений із 2 залізних напівкуль, з'єднаних між собою мідним кронштейном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вікінги ховали вождів у казанках

Аналіз органічних залишків показав, що всередині фляжки були підігріті у свій час залишки проса, ягід ожини, рослинної смоли та молочних продуктів. Вчені вважають, що це їжа, приготовлена за складним рецептом, яку легіонер приніс у дар божеству.

Фляжка є однією із трьох, будь-коли виявлених у Франції, та однією з небагатьох повністю збережених.

Торік у Новгород-Сіверському Чернігівської області археологи показали свої знахідки. Дослідники виявили пряслиця, керамічний і скляний посуд та його елементи, частину жорна з кавказького вулканічного туфу, жіночі прикраси зі сплавів міді і срібла.

Зараз ви читаєте новину «Солдатська фляжка та монети - розкопали храм, у якому приносили жертви давні римляни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі