понеділок, 09 грудня 2013 17:48

Руйнівники пам'ятника Леніну виконали церковну заповідь

Руйнівники пам'ятника Леніну виконали церковну заповідь
Фото: camrador.hall.org.ua

Ті, хто зруйнував пам'ятник Леніну, сумлінно виконали другу церковну заповідь і приписи Карфагенського собору, коментує події в Києві архиєпископ Ігор Ісіченко у власному блозі. Натомість особи, які тим чи іншим способом намагатимуться відновити об'єкти ідолопоклонницького культу, мають бути відлучені від Церкви й піддані епітимії.

"Мученики перших сторіч християнства воліли загинути, але не схилятися перед ідолами й ні під яким виглядом не вшановувати їх, нагадує священик. - По припиненні ж епохи переслідувань церковні собори наказують знищити ідолів і будь-які ознаки ідолопоклонства".

Також архиєпископ вважає, що й з ідеологічної точки зору цей пам'ятник був неприйнятний. Адже доктрина Леніна, а тим більше комуністичний культ із його реліквіями, беззастережно ворожі християнам.

"Саме Ленін і його послідовники завжди розглядали Церкву як "орган буржуазної реакції", а відразу ж по окупації Української Народної Республіки почали масові репресії священнослужителів і мирян, нищення храмів, профанування святинь. "Попів належить заарештовувати як контрреволюціонерів і саботажників, розстрілювати нещадно й повсюдно. І якомога більше. Церкви належить закривати", – наказували Ленін і "всеросійський староста" Калінін. Християнська віра мала поступитися сліпій вірі в учення Маркса-Енгельса-Леніна з його ідолами".

Навпаки, таке довге існування цього монументу владика Ігор Ісіченко вважає невідповідним.

Збереження цього пам'ятника аж до 2013 року втілювало сумну реальність посткомуністичної України, де стара совєтська номенклатура в союзі з потужним криміналітетом сформувала панівні еліти, в чиїх руках зосередилася реальна влада. З властивим їм цинізмом ці еліти взялися визискувати церковну риторику й атрибутику, химерно сполучаючи їх із в'язничною мораллю та окупаційною символікою".

Зараз ви читаєте новину «Руйнівники пам'ятника Леніну виконали церковну заповідь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі