вівторок, 31 липня 2018 15:48

Розпочалася найбільша репресивна операція у СРСР

Розпочалася найбільша репресивна операція у СРСР
Коммуністи знищили 445 тисяч осіб. Фото: "Еспресо.TV"

Наказ про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів видав Народний комісаріат внутрішніх справ СРСР 31 липня 1937 року.

На підставі цього наказу протягом серпня 1937 року-листопада 1938-го було ув'язнено від 820 тис. людей. Із них щонайменше 445 тисяч були страчені, решту відправили до ГУЛАГу.

Операція за цим наказом стала найбільшою масовою операцією Великого терору.

Репресували селян, які після розкуркулення займалися антирадянською діяльністю, та тих, хто просто повернуся із місць відбування покарань. Репресували членів антирадянських партій, білогвардійських організацій і кримінальних злочинців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили виставку про "Великий терор" в Україні

Народний комісар внутрішніх справ України Ізраїль Леплевський вимагав посилити репресії там, де траплялись нещасні випадки на залізниці, оскільки вбачав у цьому саботаж та шкідництво. Також він зосереджував терор на церкві та "сектах".

Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Розпочалася найбільша репресивна операція у СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі