середа, 16 травня 2018 14:01

Відкрили виставку про "Великий терор" в Україні
13

Виставка присвячена репресіям 1937-38 років
Фото: "Цензор.нет"
Виставка присвячена репресіям 1937-38 років
Виставка присвячена репресіям 1937-38 років
Виставка присвячена репресіям 1937-38 років
Виставка присвячена репресіям 1937-38 років

Виставку, присвячену "Великому терору" 1937-1938 років в Україні відкрили у будівлі Верховної Ради.

"Я дуже радий, що ця виставка відкривається саме в будівлі Верховної Ради України. Упевнений, що ця Верховна Рада увійде в історію, крім усього іншого, як така, що зробила чи не найбільше для подолання наслідків комуністичного минулого", - сказав голова УІНП Володимир В'ятрович, передає "Цензор.нет".

Виставку створили спільно з Національним історико-меморіальним заповідником "Биківнянські могили".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сталіна оточували нездари" - російський історик

У ході "Великого терору" з ініціативи керівництва СРСР і особисто Йосипа Сталіна розгорнули масштабну кампанію репресій громадян. Метою терору була ліквідація реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної і соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, художньої та наукової еліти, деформація суспільних зв'язків, поширення громадської депресії і денаціоналізація.

За даними УІНП за період "Великого терору" на території УРСР було засуджено 198 тис. 918 осіб. Третину з них засудили до страти. Решту відправили до в'язниць і таборів. 0,3% засуджених були звільнені.

Від Голодомору 1932-1933 років загинули 7 млн українців. Раніше заявляли про 3,5 млн жертв. Це число вивели, опираючись на результати радянських переписів населення. Науковці вважають, що в сучасних працях не враховують низку смертей, пов'язаних із Голодомором. Кількість убитих під час спроб утечі за кордон у пошуках їжі. Припускають, що втрати населення можуть бути ще більшими.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили виставку про "Великий терор" в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі