понеділок, 10 червня 2019 08:21

Поети виступили проти пам'ятника Шевченку

Поети виступили проти пам'ятника Шевченку
Пам'ятник українському поетові Тарасові Шевченку встановили у Москві 1964-го Фото: Вікіпедія

На набережній річки у Москві 10 червня 1964-го відкрили бронзовий пам'ятник українському поетові Тарасу Шевченку (1814-1861).

Радянському керівництву стало відомо, що пам'ятник Тарасу Шевченку в столиці США має бути встановлений влітку 1964 року. На його спорудження збирала кошти уся українська еміграція. Тодішній перший секретар ЦК Компартії Радянського Союзу Микита Хрущов захотів встановити пам'ятник Шевченкові раніше за американських діаспорян.

В терміновому порядку оголосили Всесоюзний конкурс проектів монумента. З-поміж 35 проектів перемогла робота на той час маловідомих українських скульпторів Юлія Синькевича, Анатолія Фуженка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили найбільшу в історії виставку

Скульптори намагалися підкреслити зв'язок Шевченка з народом, а тому гігант заввишки 5 метрів 60 сантиметрів не стоїть на постаменті, а нібито рухається по скелі з понуреною головою і вростає в землю. Проти образу "Тараса Шевченка в шинелі, яку ту ніколи не носив" виступили поети Максим Рильський, Павло Тичина і багато інших відомих діячів української радянської культури. Проте, московським партійному начальству і особисто Хрущову такий образ Тараса сподобався.

У курортному Миргороді на Полтавщині існує пам'ятник Шевченкові - копія московського,. Так само в місті Старобільськ, Луганської області є копія московського пам'ятника.

Загальну крайову виставку відкрили 5 червня 1894-го в Стрийському парку у Львові. Приурочили до 100-річчя повстання Тадеуша Костюшка. Виставка стала найбільшою за всю історію краю.

Зараз ви читаєте новину «Поети виступили проти пам'ятника Шевченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі