середа, 05 червня 2019 08:21

Відкрили найбільшу в історії виставку

Відкрили найбільшу в історії виставку
Урочисте відкриття виставки 5 червня 1894 року Фото: photo-lviv.in.ua

Загальну крайову виставку відкрили 5 червня 1894-го в Стрийському парку у Львові. Приурочили до 100-річчя повстання Тадеуша Костюшка. Виставка стала найбільшою за всю історію краю.

Тисячі робітників вирівнювали яри парку, щоб утворилася рівна тераса площею майже 50 га. До головного входу виставкового містечка проклали трамвайну колію. Різноманітні товариства, установи та приватні особи звели 130 павільйонів. Проектували їх найкращі архітектори Галичини. Один павільйон був у вигляді пляшки коньяку, збільшеної у 144 рази.

Був також акваріум із 4 ставками, модель копальні воску зі штольнею на глибині 11 м, підземна печера у вигляді соляної шахти. На території нафтового відділу виставки демонструвалась система канадського машинного буріння. Протягом 8 днів було пробито свердловину глибиною 501 метр. Канатна дорога, що функціонувала протягом першого місяця роботи виставки, рухалась за допомогою газового двигуна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Софія Ротару не приїхала на похорон Володимира Івасюка

У вересні виставку у Львові відвідав імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф І. Перебував у місті 5 днів. Приймав делегації, відвідував богослужіння, відкрив медичний факультет університету. А щовечора розважався на балах. Усюди його супроводжував натовп захоплених львів'ян.

Від 5 червня по 16 грудня 1894 року Загальну виставку крайову у Львові відвідали більше 1 млн особи. Протягом наступного року більшість виставкових будівель розібрали.

Українського композитора і співака Володимира Івасюка поховали 22 травня 1979 року на Личаківському цвинтарі у Львові. Похорон перетворився на масову акцію протесту проти СРСР. На кладовище прийшли понад 10 тис. чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили найбільшу в історії виставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі