вівторок, 26 березня 2019 11:59

Під автостоянкою розкопали давнє поховання

Під автостоянкою розкопали давнє поховання
У Франції знайшли кам'яний саркофаг. Фото: Ouest-France

Під автомобільною стоянкою у французькому місті Шербур виявили могилу XI ст.

"Це чудове поховання. Ймовірно, воно єдине такого типу в північній частині півострова Котентен", - повідомив Лоран Паезе-Резенде, науковий співробітник Національного інституту археологічних досліджень, передає Archaeology News Network.

Науковцям вдалося знайти надгробок висотою 1,20 м на 30 см.

"Спочатку він нагадав нам про саркофаги Меровінгів. З одного боку каменю був блок, а з іншого - стела, що спустилася на глибину 80 см", - пояснив Лоран Паес-Резенде.

На надгробку вирізана латинська епітафія.

Під стелою знайшли добре збережений скелет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розповіли, що кельти робили з головами ворогів

"Ймовірно, це могила важливої людини. Ця гробниця, здається, була втоплена в більш ранні могили кладовища. Ймовірно, вона датується X-XI ст. Це незадовго до того, як кладовище перестали використовувати", - говорить Паезе-Резенде.

Тіло могло належати жінці. Точна відповідь стане відомою після лабораторних досліджень і розшифровки епітафії. Поки передбачається, що це була єдина людина на кладовищі, яка удостоїлась кам'яного саркофага.

У Шампані, на північному сході Франції, археологи знайшли величезну стародавню гробницю кельтського принца. Вік поховання становить 2,5 тис. років.

Зараз ви читаєте новину «Під автостоянкою розкопали давнє поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі