пʼятниця, 09 серпня 2013 13:25

Один з найстаріших хірургічних інструментів зберігається у Сербії

Автор: Фото: archae.ru
  Монастир Святого Георгія в Бівері
Монастир Святого Георгія в Бівері
Музей, що знаходиться в сербському поселенні Прибоя, зберіг для світу багато середньовічних медичних інструментів.

Те, що в багатьох сербських монастирях існували лікарні, було відомо давно, це підтверджується багатьма письмовими джерелами й фресками. Але досі не було жодних речових доказів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ґалілео Ґалілея після суду інквізиції до смерті тримали під домашнім арештом

Є такі докази тільки в монастирі Святого Георгія в Бівері. У 16 і 17 століттях в ньому існувала лікарня, де в сучасному розумінні робили дуже складні операції. Приблизно 10 років тому саме в цьому монастирі під час археологічних розкопок виявили хірургічні інструменти.

Під час розкопок були знайдені різноманітні свердла, вилки для ампутацій, подвійні леза з гвинтовою різьбою хірургічні ножі та багато іншого. Медична допомога надавалася тут вже в 16 столітті, а вилка для ампутацій 17 століття взагалі вважається одним з найстаріших хірургічних інструментів у світі.

Автор: Фото: archae.ru
  Хірургічні інструменти, знайдені під час розкопок у Сербії
Хірургічні інструменти, знайдені під час розкопок у Сербії

Директор музею Саво Деріконік розповів, що той факт, що на хірургічному ножі знаходився текст арабською мовою, а аналоги деяких з інструментів зустрічаються в Німеччині, незаперечно доводять те, що сербські лікарні при монастирях співпрацювали з цілителями Сходу і Західної Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У найдавнішому львівському музеї-аптеці продавали ліки з опіуму від мігреніі

Під час розкопок у 1999 -2001 року були так само вивчені 180 поховань з місцевого некрополя. Двоє з похованих мали сліди трепанації. На одному з черепів були явно видно сліди загоєння країв кісток, це свідчить про те, що пацієнт, який переніс цю операцію, вижив. Вивчення некрополя ще закінчені, так що всі секрети чернечої лікарні ще належить відкрити.

Автор: Фото: archae.ru
  Підсвічник з монастиря Св. Георгія
Підсвічник з монастиря Св. Георгія
Коли почалися дослідження, вчені не очікували отримати такий результат. Стало зрозуміло, чому монастир на лівому березі Ліма вважався настільки важливим з початку 14-го століття і чому він був відремонтований при королі св. Стефані Мілютіні, одному з найбільших донаторів і будівельників серед сербських королів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Черкас викопали підвал старовинного аптечного складу

Так само під час розкопок монастирської лікарні були виявлені два світильники з мармуру 13 століття. Високі - 1.29 і 1.27 метра, з великою чашею для свічок. Швидше за все, вони використовувалися під час операцій, але є фахівці, які вважають, що їх використовували для геліотерапії.

Зараз ви читаєте новину «Один з найстаріших хірургічних інструментів зберігається у Сербії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі