пʼятниця, 26 липня 2013 16:24

Труну з останками моржа виявили у Лондоні

Труну з останками моржа виявили у Лондоні
Фото: archae.ru

Вчені, які займалися вивченням стародавнього церковного кладовища в районі залізничного вокзалу Сент-Панкрас у Лондоні, виявили незвичайну знахідку.

У звичайній труні археологи виявили останки моржа, а поруч з ними знаходилися останки розчленованої черепахи і деякі фрагменти людських кісток.

Археологи виявили невластиві людині кістки ще в 2003 році. Керівник дослідницької групи упевнений, що це поховання датується 1822-1854 роками. І все ж група учених не може з точністю відповісти на питання про те, як морж з'явився в Лондоні

Протягом цілих десяти років проводяться всілякі аналізи для того, щоб зрозуміти кого ж поховали в тій труні. Трохи пізніше до роботи підключилася група зоологів, які, врешті-решт, допомогли ідентифікувати невідомі останки. Однак вченим не вдалося з'ясувати, яким чином ця тварина потрапила на територію Британії.

Науковці припустили, що кістки, які були виявлені в труні, використовувалися в якості медичного посібника студентами однієї з 40 анатомічних шкіл, які розташовувалися в Лондоні в 19 столітті.

На одному з черепів був виявлений слід від дриля, мабуть студенти або викладачі показували, як правильно проводити трепанацію черепа.

Учені підкреслюють, що кістки моржа, а також деякі фрагменти людських кісток, що також були виявлені в тій ж труні, були дещо видозмінені. На думку вчених, їх видозміна пояснювалося тим, що студенти анатомічних шкіл навчалися брати аналізи "кісток".

"Нами було виявлено вісім кісток, які, незважаючи на свій вік, добре збереглися. Деякі зі знайдених кісток не можуть належати людині. Нам вдалося встановити, що вони належали моржеві. Кілька кісток були розпиляні, деякі були розрубані. Також нам вдалося встановити, що в 1853 році професор Оуен з Лондонського зоологічного товариства проводив розтин моржа і, можливо, нам вдалося виявити останки цього моржа", - заявив журналістам один з археологів.

Згідно з альтернативною точкою зору, він, а точніше його м'ясо, був привезений сюди в якості делікатесу. Цим же припущенням можна пояснити місце його поховання, яке знаходиться недалеко від вокзалу, куди він був привезений браконьєром.

Зараз ви читаєте новину «Труну з останками моржа виявили у Лондоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі