пʼятниця, 04 вересня 2020 17:15

Обручка та гральні кості - розкопали давньоруське помешкання заможних людей
5

Археологи знайшли давньоруську піч у селищі Гоща на Рівненщині
Фото: suspilne.media
Археологи знайшли давньоруську піч у селищі Гоща на Рівненщині
Обручка XI ст., знайдена на місці розкопок
Намистини, зроблені з мушель
На розкопі знайшли деформований наконечник стріли, який, імовірно, зберігся після бою.

Археологи натрапили на залишки давньоруського помешкання в селищі Гоща на Рівненщині. Припускають, що тисячу років тому тут жила заможна родина з 8 осіб.

Під час експедиції дослідники розкопали декілька давніх артефактів - обручку, намистини з мушель, амулети, гральні кості з хребців тварин, наконечники стріл, прясло для ткацтва. Також на краю плато правого берега річки Горинь у 2-метровому котловані розкопали давньоруську піч XI ст., передає "Суспільне".

"Є серія виробів, які підтверджують високий статус людини. Можливо, це був чоловік, чи дружинник, який мав безпосередній стосунок до адміністрації" – каже рівненський археолог Олексій Войтюк. Найцікавішою знахідкою називає тисячолітню обручку. Її сплели з 4 дротин із закільцюванням кінців.

Усі археологічні знахідки з Гощанського городища представлять у Рівненському обласному краєзнавчому музеї наприкінці року. Також планують реконструювати житло і зробити оглядовий майданчик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли меч, який належав ткалям

Нещодавно шукач скарбів Роберт Карлі знайшов срібні монети варягів Київської Русі неподалік селища Гланмайр у графстві Корк в Ірландії. Їх викарбували майже тисячу років тому.

Чоловік застосував металошукач і отримав сигнал у яру, де ґрунт розмило після сильного дощу. Розкопав артефакти. Їх називають першими монетами Русі, знайденими у країні.

Зараз ви читаєте новину «Обручка та гральні кості - розкопали давньоруське помешкання заможних людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі