понеділок, 31 серпня 2020 13:35

В Ірландії знайшли срібні монети Київської Русі

В Ірландії знайшли срібні монети Київської Русі
В Ірландії знайшли монети варягів Київської Русі. Фото: undercoil.com

Шукач скарбів Роберт Карлі знайшов срібні монети варягів Київської Русі неподалік селища Гланмайр у графстві Корк в Ірландії. Їх викарбували майже тисячу років тому.

Чоловік застосував металошукач і отримав сигнал у яру, де ґрунт розмило після сильного дощу. Розкопав артефакти. Їх називають першими монетами Русі, знайденими в країні. Вони показують, як попри свою страхітливу репутацію вікінги поєднували далекі частини світу - Ірландію і територію сучасних України і Росії, повідомляє undercoil.com.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Житомирщині знайшли скарб Київської Русі

Монети гарно збереглися. На них зображені християнські символи та, ймовірно, князі. За словами істориків, срібники не відігравали значної ролі в економіці країни, а символізували владу тодішніх правителів.

Учені припускають, що ними могли розраховуватися із торговцями чи найманцями. Власника, який так і не повернувся за скарбом, встановити неможливо. Не виключають, що він був саме вікінгом.

Представники войовничого народу оселилися в Корку в X-XI ст. Перетворили місто на великий торговий центр, що мав зв'язки зі скандинавськими торговими шляхами, які простягалися на схід до Київської Русі. Русичі ж продовжували підтримувати тісні стосунки з варягами.

Нещодавно археологи виявили добре збережений дерев'яний меч вікінгів у місті Корк в Ірландії. Тисячу років тому жінки використовували його для ткацтва. Незвичайний артефакт знайшли у центрі міста, на місці колишньої пивоварні Beamish and Crawford.

Зараз ви читаєте новину «В Ірландії знайшли срібні монети Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі