вівторок, 23 жовтня 2012 14:21

Найдавніші багатоповерхівки знайшли в Болгарії

Автор: Фото: russia.ru
 
Болгарські археологи виявили рідкісну знахідку - багатоповерхові будівлі, вік яких налічує близько семи тисяч років. У будинках також знайшли кухонне начиння, рибальські гачки і ще близько 500 стародавніх артефактів.

Археологи з болгарського міста Велико-Тирново виявили руїни древніх будівель поблизу села Петко Каравелово, побудовані близько 4800 року до нашої ери. Вчені відзначають, що знайдені будинки були досить високими - в два-три поверхи, передає ІТАР-ТАСС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розповіли, навіщо люди збудували перший "хмарочос"

"Це вкрай рідкісна знахідка того періоду", - пояснив керівник археологічної групи з Великотирнівського Регіонального історичного музею Олександр Чохаджіев. Експерт уточнив, що довжина будинків варіюється від 12 до 15 метрів, а ширина - близько шести метрів. "Ці стародавні споруди доводять, що багатоповерхове будівництво існувало і в той далекий час", - додав він.

Автор: Фото: sochi-24.ru
 

У ході розкопок дослідники також відкрили близько 500 стародавніх артефактів, зокрема, різні знаряддя праці, зроблені з каменю та кістки. Знайдено були також рибальські гачки, які стали доказом, що місцеве населення, крім скотарства і землеробства, займалося і ловом річкової риби.

У липні болгарські археологи повідомляли, що знайшли останки "вампірів" на території монастиря, розташованого в болгарському місті Созополь. Грудні клітини двох скелетів були пробиті шматками заліза, а різці спиляні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ділянці Великого шовкового шляху археологи знайшли 17 старовинних монет

За словами археологів, ця знахідка показує, як у Середні віки на Балканах боролися з вампірами. "Це язичницьке повір'я було широко поширене в Болгарії в 12-14 століттях, народ дуже забобонний. Нам відомо вже більше сотні подібних поховань", - пояснив директор Національного історичного музею Божидар Дімітров.

Автор: Фото: sozopol bulgaria
 

За його словами, найчастіше знайдені скелети "вампірів" належать представникам середньовічної аристократії. Імовірно, при їх житті прості люди негативно ставилися до цієї знаті і вірили, що після смерті вона може стати жахливим монстром.

Забобонний народ побоювався, що мерці почнуть вставати з могил ночами і пити кров живих. Щоб запобігти цьому, серце підозрілих мерців протикати дерев'яною або залізною палицею в день похорону, а труну забивали цвяхами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Житомирі розкопали козацькі люльки

Також у виявлених скелетів були спиляні різці. За припущенням археологів, це повинно було позбавити "вампірів" здатності кусати своїх жертв. "У тисячолітніх могилах знаходили скелети заколотих, пов'язаних, похованих обличчям вниз або зовсім обезголовлених людей. "Кати" робили все, щоб запобігти виходу трупів з могил", - розповів історик Марк Коллінз Дженкінс.

Зараз ви читаєте новину «Найдавніші багатоповерхівки знайшли в Болгарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі