середа, 12 вересня 2012 17:49

Археологи розкопали найдавніший римський військовий табір у Німеччині

Археологи розкопали найдавніший римський військовий табір у Німеччині
Фото: earth-chronicles.ru

У Німеччині археологи виявили найдавніший на території країни римський військовий табір

У гірському масиві Хунсрюк на південному заході ФРН археологи виявили найдавніший з розташованих на території Німеччини римський військовий табір. Про це повідомила на прес-конференції Сабіне Хорнунг, керівник археологічної групи з інституту ранньої та стародавньої історії Університету імені Йоганна Гутенберга міста Майнца.

За її словами, точно датувати табір вдалося завдяки знайденим в ньому шевським цвяхам з сандалій римських легіонерів і глиняним черепкам. Він був створений в період з 53 по 51 рр. до нашої ери, в самому кінці знаменитої Галльської війни, яка знайшла відображення в "Записках про галльську війну" Юлія Цезаря.

Військовий гарнізон археологи відкрили неподалік від міста Хермескайль (федеральна земля Рейнланд-Пфальц). У ньому вчені наштовхнулися на цілий склад глиняних посудин і амфор, які римляни із закінченням терміну їх придатності утилізували в одному місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні люди приносили кремінь з території Румунії до Дніпра

"У розпорядження археологи отримали шматочок світової історії", - сказала Хорнунг. За її словами, в гарнізоні загальною площею 26 гектарів, з оборонним валом, могли дислокуватися від 5 до 10 тис солдатів. Дослідниця зазначила, що про існування табору на височинах Хермескайля підозрювали ще в 19 столітті, однак оцінити історичну вагу вдалося лише сьогодні, зробивши нові археологічні відкриття. Раніше найдавнішим на території Німеччини вважався римський гарнізон, датований 30-ми роками до нашої ери, який розташовувався на пагорбі Петрісберг в Трірі.

При розкопках археологи відкрили вимощену камінням вулицю і виявили на ній близько 70 шевських залізних цвяхів з сандалій римських солдатів. "Вони виглядають як шипи, завдяки яким легіонери не ковзали на глиняному ґрунті", - зазначила Хорнунг. Їх знахідка відразу дозволила вченим припустити, що перед ними колишній військовий табір. Виявлені пізніше зброя, черепки і залишки млина стали доказом того, що це гарнізон, в якому воїни жили місяцями, а то й роками.

Багато чого з життя його мешканців належить ще досконально вивчити, підкреслила Хорнунг. Зокрема, чи велися в околицях табору бої з місцевими племенами? "Відкриття має таке значення, що тут мають ще довго вести розкопки", - повідомила Хорнунг, зазначивши, що вони можуть тривати близько 5-6 років.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкопали найдавніший римський військовий табір у Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі