вівторок, 30 жовтня 2012 11:45

На Піренеях знайшли найстародавнішу статуетку чоловіка

Автор: Фото: km.ru
  Статуетка (на даний момент знайдені її тулуб, шия і права рука) зображує людину, ймовірно, чоловіка
Статуетка (на даний момент знайдені її тулуб, шия і права рука) зображує людину, ймовірно, чоловіка

Найдавнішу на Піренейському півострові фігурку з глини виявили археологи з університету Барселони. Фігурка була знайдена в печері на території муніципалітету Бегес в Каталонії. Вік знахідки оцінюють в 6,5 тис. років. Від фігурки, зображувала людину, залишилися лише частини рук і тулуб. Висота фрагмента складає 8 см. За словами іспанських дослідників, спочатку фігурка могла досягати 16-18 см у висоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли скульптуру ягуара віком 2 тисячі років

Хоча це неможливо чітко побачити неозброєним оком, але при дослідженні статуетки за допомогою спеціального освітлення можна помітити дві лінії; найімовірніше, це різьблення, що відтворює деякі елементи одягу і прикрас. Зазвичай подібні статуї одягнені в людський одяг, але у них немає чітких статевих ознак, тому найчастіше єдиним елементом, який дозволяє визначити стать, є груди. У випадку бегесського відкриття відсутність жіночих грудей дозволяє припустити, що це, ймовірно, чоловіча статуетка. Чоловіча атрибуція є нововведенням для Піренейського півострова, тому що досі більше 80% подібних середземноморських і європейських статуеток були жіночими.

Автор: Фото: km.ru
  Існування лівої руки очевидне, оскільки на протилежній стороні присутні сліди зламу. Вчені сподіваються, що рука буде знайдена в ході подальших розкопок
Існування лівої руки очевидне, оскільки на протилежній стороні присутні сліди зламу. Вчені сподіваються, що рука буде знайдена в ході подальших розкопок

Всі відомі фактори вказують на те, що статуетка володіла великою символічною і духовною цінністю. У літературі, присвяченій такому виду статуеток, превалює думка, що це були статуї з божественними ознаками.

Таким чином, всі характеристики статуетки вказують на те, що в доісторичні часи вона була тим, що прийнято вважати ідолами. Дослідники взяли до уваги цей магічний релігійний компонент, а також той факт, що традиційно жителів Бегеса називають "Els Encantats" (зачаровані), і дали статуетці назву "el'Encantat de Begues" ("Зачарований з Бегеса").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Єгипті виявили похоронний човен віком 5 тисяч років

Ця найстародавніша статуетка, знайдена на Піренейському півострові, є важливим доказом того, що Кан-Садурні була місцем зустрічі жителів прилеглих територій в епоху неоліту. Це - не перше відкриття, зроблене в даній печері, де дослідники CIPAG працюють вже протягом 34 років, і де раніше були виявлені ранні докази виробництва та споживання пива. Ці відкриття означають, що Кан-Садурні, можливо, була місцем проведення релігійних свят, в ході яких споживалися рідкісні продукти. Крім того, тут, можливо, проводились інші ритуали з символічними позначеннями природи - будь-які види важливих свят, під час яких групи-сусіди збиралися разом, щоб забезпечити своє економічне, ідеологічне і статеве репродукування.

Зараз ви читаєте новину «На Піренеях знайшли найстародавнішу статуетку чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі