понеділок, 07 грудня 2020 01:13

На місці давніх африканських сіл виявили товари з Середземномор'я

На місці давніх африканських сіл виявили товари з Середземномор'я
Дослідження доводить, що міжнародною торгівлею займались навіть селяни. Фото: Plos One

У давнину племена Західної Африки торгували з Єгиптом, Межиріччям, східним Середземномор'ям і народами Середньої Африки.

Це показав хімічний аналіз скляних намистин з трьох археологічних пам'яток, повідомляє Plos One.

Мережа обміну товарами виходила за межі основних торгових центрів і досягала навіть віддалених сіл.

Ганні Майор і її колеги з лабораторії археології та народонаселення Африки Женевського університету проводять археологічні розкопки на території центрального Малі і східного Сенегалу. До початку європейської колонізації в XVI столітті тут існували імперії Гана, Малі і Сонгай. У 2007-2018 роках археологи вели розкопки у скельному похованні Дуру-Боро, місцевості з п'ятьма поселеннями Садія в центральному Малі та у поселенні Джутубая в східному Сенегалі. Виявили глиняні черепки, металеві предмети, кам'яне намисто, скло і скляні прикраси.

Хімічний склад намистин зіставили зі складом вже відомих артефактів із Середземномор'я, Месопотамії, континентальної Європи і Близького сходу. За складом таке скло збіглося зі зразками з Месопотамії, Бейрута, Дамаска і земель Левант, частина - з Єгипту і Марокко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 200 тис. років старіший, ніж вважали: знайшли череп найдавнішої людини

Дослідники і раніше знали, що міжнародна торгівля пов'язувала Африку з Європою і Азією ще в період середньовіччя. Нове дослідження показало розгалужений характер торгової мережі.

Це означає, що обмін імпортними матеріалами характерний не тільки для еліти, а й для пересічних жителів сільських районів.

Археологи з Польщі та Італії знайшли на півночі Ефіопії руїни християнського храму. За допомогою дрона вчені розгледіли з повітря залишки споруди і правильно визначили місце розкопок.

Зараз ви читаєте новину «На місці давніх африканських сіл виявили товари з Середземномор'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі