вівторок, 07 квітня 2020 13:07

На 200 тис. років старіший, ніж вважали: знайшли череп найдавнішої людини

На 200 тис. років старіший, ніж вважали: знайшли череп найдавнішої людини
Зібрали череп предка людини, якому 2 млн років Фото: theguardian.com

Австралійські археологи знайшли фрагменти черепа Homo erectus - людини прямоходячої, на півдні Африки. Їхній вік становить 2 млн років, що на 200 тис. років більше за попередні відомі залишки прямого предка людини, місцем походження якого вважали Східну Африку.

"Його зібрали більш ніж зі 150 фрагментів, виявлених у кар'єрі Дрімолена, розташованого за 40 км на північ від Йоганнесбурга у Південній Африці. Ймовірно, власнику було 2-3 роки на момент смерті", - зазначив археолог та керівник експедиції Енді Херріс, повідомляє The Guardian.

За словами Херріса, рештки виявив 2015-го один із його аспірантів - Річард Кертіс. Спочатку дослідники вирішили, що той знайшов уламки черепа бабуїна, але зібраний воєдино череп виявився занадто великим та круглим, щоб належати примату. Згодом встановили, що його частину виявили ще 2007-го, але оскільки фрагмент був досить тонким, дослідники не знали, що знайшли череп предка людини. На відновлення й датування витратили 5 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені зробили відкриття завдяки зубам канібала, яким 800 тис. років

Дослідники наголошують що, можливо, Homo erectus, якого вважали вихідцем зі Східної Африки, прийшов туди за сотні тисяч років із Південної.

"Ця знахідка далека від попередньої людини прямоходячої зі Східної Африки, - наголошує археолог Сері Шиптон. - Це підтверджує, що Homo erectus був широко поширеним із самого початку. Саме тому їхні ранні скам'янілості віком 1,8 млн років знаходили також у Грузії і тому вони, імовірно, досягли острова Флорес в Індонезії, де перетворилися в Homo floresiensis".

2019 року Археологи центру Джокьякарта виявили рештки найдавнішого Homo erectus - людини прямоходячої у центральній частині острова Ява, Індонезія. Вік знахідки 1,8 млн років, що перевищувало вік відомої найдавнішої Сангіранської людини на 300 тис. років. Раніше наближені по датуванню знахідки знаходили лише у Грузії.

Зараз ви читаєте новину «На 200 тис. років старіший, ніж вважали: знайшли череп найдавнішої людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі