неділя, 23 липня 2023 09:17

Московські війська потрапили в оточення і капітулювали

Московські війська потрапили в оточення і капітулювали
Після підписання Прутського договору великий візир Османської імперії дозволив московитам відступити Ілюстрація: електронна-енциклопедія.укр

Армія Московії, оточена турками, татарами, шведами і українцями, капітулювала неподалік річки Прут у Молдавському князівстві 23 липня 1711 року. Було підписано Прутський мирний договір.

Перед тим московські війська перемогли об'єднану армію короля Швеції Карла XII і гетьмана Івана Мазепи під Полтавою. Ті відступили у володіння Османської імперії. Остання була стурбована посиленням Московії і наприкінці 1710 року оголосила їй війну. Скористався цим і новообраний за межами України гетьман Пилип Орлик, який паралельно із наступом турків здійснив невдалий похід на Правобережну Україну.

Після поразки Орлика, московські війська на чолі із царем Петром I вступили на Правобережжя. Вони вирізали українські міста і села, насильно переселяли населення на лівий берег. Згодом рушили до Дунаю - вступили на терени союзного Молдавського князівства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історики взялись розібратись зі значенням Полтавської битви

Вирішальна битва між 43-тисячним військом московитів та майже 200 тисячним військом союзників відбулася 20 липня біля нинішнього румунського села Стенілешть неподалік річки Прут - притоки Дунаю. Незабаром московити потрапили у цілковите оточення та укріпилися в урочищі Нові Стенілешти. Коли над військом нависла загроза повного розгрому і знищення розпочалися мирні переговори.

За умовами Прутського мирного договору, Московія була змушена передати Османській імперії місто Азов, зруйнувати фортеці Таганрог і Кам'яний Затон, що загрожували Кримському ханству, пропустити Карла XII та залишки його військ до Швеції. Петро I погодився припинити втручання у справи Речі Посполитої та козаків, зокрема й запорожців, що перебували у союзі з кримським ханом. Москві було заборонено тримати у Стамбулі посла.

Після укладання угоди та сплати великого викупу великий візир Балтаджі Мехмед-паша дозволив Петру I вільно вивести залишок військ у Московію. Пізніше за цей вчинок був страчений за наказом султана Ахмеда III.

3 лютого 1711-го гетьман Пилип Орлик уклав договір із Кримським ханом про спільну боротьбу проти Московського царства.Орлик розпочав спільний похід запорожців, буджацьких татар, шведів і поляків проти Москви. Гетьман 12 лютого вирушив із Бендер у Молдові, перейшов кордон поблизу Рашкова. Він розсилав листи і закликав до повстання народу проти влади московського царя Петра I. Населення підтримало Орлика і один за одним міста Правобережжя переходили під владу гетьмана.

Вирішальні події відбувалися Біля Білої Церкви, яку союзникам узяти не вдалося. Татарські війська зрадили гетьмана через нестачу провіанту. Вони почали тікати на південь та брати в ясир українців. З 16 тис. українського війська в Пилипа Орлика залишилося 3 тис. Із ними гетьман вимушений був відійти до Бендер.

Через військову невдачу та дії татарських союзників гетьман втратив підтримку українського населення. Тоді ж Московія розпочала контрнаступ.

Зараз ви читаєте новину «Московські війська потрапили в оточення і капітулювали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі