субота, 29 червня 2019 23:13

Історики взялись розібратись зі значенням Полтавської битви

Історики взялись розібратись зі значенням Полтавської битви
Росія штучно створила міф Полтавської битви. Фото: "Полтава 365"

Історики розвінчали міф про тріумф російської зброї на полі Полтавської битви.

Він був сформований царськими пропагандисти набагато пізніше після самої битви і штучно популяризувався пропагандою. Про це говорили вчені на круглому столі "Редут імперії. Полтавська битва 1709 року як місце пам'яті: історія, міф, роль у насадженні ідеологеми русского мира в Україні", ініційованого Українським інститутом національної пам'яті

"Тоді по Полтаві ніхто, ні в Росії, ні в Європі не вважав, що справа Північної війни вирішена, що це якась епохальна подія. Коли ми подивимося на святковий календар військових подій Петра І, то ми там не знайдемо Полтавської битви. Це вже Феофан Прокопович, який створив інтелектуальне підгрунтя перетворення Московщини на Російську імперію, почав "розкручувати" Полтаву в інформаційному плані як переломний момент російської і європейської історії", - зазначив історик Віктор Брехуненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Полтави з'їдуться митці з України та Швеції

"На початку ХХ століття Росія опинилася в жахливій ситуації. Це і економічна криза, яка опустила рівень життя до найнижчого в Європі. І російсько-японська війна, яка для Росії завершилася крахом. І перша революція, і столипінська реформа, які так само викликала масове невдоволення і загрожували масовими бунтами. Потрібна була термінова національна ідея, яка стала б консолідуючим фактором. І тоді російські ідеологи згадують про Полтавську битву, пропонуючи відзначити її 200-річчя з неабияким піднесенням. Нікого тоді не цікавило, що і як там насправді відбувалося. Потрібен був привід для святкування - і його успішно використали", - розповіла дослідниця Ольга Ковалевська.

Частково міф продовжує працювати й досі. В експозиції історико-культурного заповідника "Поле Полтавської битви" є багато медалей з нагоди перемоги росіян в Полтавській битві, портретів Петра І включно із його скульптурою перед центральним входом до музею. запропонували перенести акценти на участь України у Північній війні 1700–1721 років та її роль в загальноєвропейських процесах того часу. Робота в цьому напрямку вже триває.

Відеоролик про гетьмана Івана Мазепу створив Український інститут національної пам'яті спільно з продакшн Bober studio.

Створили його до 310-річчя Полтавської битви та 380-річчя від дня народження Івана Мазепи.

Зараз ви читаєте новину «Історики взялись розібратись зі значенням Полтавської битви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі