понеділок, 30 вересня 2024 01:30

В Африці знайшли древню спільноту

В Африці знайшли древню спільноту
У Марокко знайшли сліди древньої спільноти. Фото: Pexels

Залишки стародавньої землеробської спільноти віком 5000 років знайшли археологи у Марокко.

Це найдавніше подібне місце, виявлене в Африці за межами долини Нілу, повідомляє Live Science.

Там знайшли тисячі кам'яних сокир та розписних керамічних черепків.

Археологічний об'єкт Уед-Бехт на півночі Марокко виявили французькі колоністи у 1930-х роках. Об'єкт залишався непоміченим протягом 90 років. Марокканський археолог Юсеф Бокбот припустив, що під поверхнею можуть переховуватись важливі знахідки. Він зв'язався з іншими археологами, які провели розкопки.

Радіовуглецеве датування зразків деревного вугілля та насіння з місця розкопок показало, що це суспільство існувало приблизно у 3400–2900 роках до нашої ери. Місцеві групи відрізнялися різноманітним генетичним тлом. Дослідження 2023 року показало, що в цьому регіоні оселилися скотарі з Сахари та вихідці з Піренейського півострова та Близького Сходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли спостережну вежу римських легіонерів

У великих викопаних ямах знайшли насіння. Воно показало, що люди на посушливій землі вирощували ячмінь, пшеницю, горох, оливки та фісташки. Дослідникам вдалося виявити останки овець, кіз, свиней і великої рогатої худоби.

Велика кількість кераміки та кам'яних сокир вказують на те, що ці неолітичні групи виробляли товари для торгівлі з багатьма іншими громадами бронзової та мідної доби.

У руїнах Саньсіндуї на південному заході Китаю археологи виявили золоту маску. Маску знайшли влітку, але лише зараз про неї стало відомо. Загалом на цьому місці виявили понад 500 артефактів.

Зараз ви читаєте новину «В Африці знайшли древню спільноту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі