понеділок, 03 лютого 2020 13:49

Гетьман почав війну проти Росії

Гетьман почав війну проти Росії
Пилип Орлик закликав татар воювати проти Москви. Фото: Pinterest

3 лютого 1711-го гетьман Пилип Орлик уклав договір із Кримським ханом про спільну боротьбу проти Московського царства.

Орлик розпочав спільний похід запорожців, буджацьких татар, шведів і поляків проти Москви. Гетьман 12 лютого вирушив із Бендер у Молдові, перейшов кордон поблизу Рашкова. Він розсилав листи і закликав до повстання народу проти влади московського царя. Населення підтримало Орлика і один за одним міста Правобережжя переходили під владу гетьмана.

Проти полків Пилипа Орлика виступило військо під командуванням генерального осавула Григорія Бутовича. Його розбили в бою під Лисянкою.

У березні 1711-го об'єднані війська під командуванням Орлика підійшли до Білої Церкви. Там перебував московський гарнізон. Розпочалася облога. Українцям не вдалося взяти місто, бо гарнізон мав багато боєприпасів і сильну артилерію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зруйнували українське місто

Татарські війська зрадили гетьмана через нестачу провіанту. Вони почали тікати на південь та брати в ясир українців. Правобережні козаки Орлика кинулись рятувати родини. З 16 тис. українського війська в Пилипа Орлика залишилося 3 тис. Із ними гетьман вимушений був відійти до Бендер.

Через військову невдачу та дії татарських союзників гетьман втратив підтримку українського населення.

Російська православна церква 23 листопада 1708-го піддала анафемі – церковному прокляттю гетьмана Івана Мазепу (1639–1709), українського політичного і військового діяча, дипломата, гетьмана Війська Запорозького. Митрополит Стефан Яворський виголосив у московському Успенському соборі "Слово перед прокляттям Мазепи".

Зараз ви читаєте новину «Гетьман почав війну проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі