пʼятниця, 24 травня 2013 14:20

Могилами українських солдатів вкритий весь світ - історик

Могилами українських солдатів вкритий весь світ - історик
Фото: wartime.org.ua

Про те, яку роль у чужих війнах відіграли українці розповів для Gazeta.ua львівський історик Андрій Козицький

"Один із фрагментів з історії "Холодної війни" — це Карибська криза жовтня 1962 року, котра була найбільшим загостренням цього конфлікту, - сказав історик. - Але тільки фахівці з військової історії знають, що бригада, відправлена на Кубу, формувалась у Одеському військовому окрузі. Відповідно з усіма наслідками велика частина офіцерів була українцями".

Найбільшим моментом загострення, коли світ стояв на грані ядерної катастрофи, були події з 28 на 29 жовтня 1962 року, коли радянські зенітники на Кубі збили військовий літак майора Андерсона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Кубу доставили українські ракети"

Мало хто знає прізвища зенітників, які збили той літак, - заявив історик. - Офіцер, який особисто націлював зенітну установку, має прізвище Гречка, офіцер, який віддавав йому наказ стріляти, має прізвище Ковбаса. Генерал, що ними командував — Снісаренко. Понад 60% людей, що творили Кубинську кризу, зараз вважаються радянськими. Насправді — це українці".  

Інші українці творили "Холодну війну" у Кореї. Зокрема у 1950 році американці й радянські громадяни зустрілись на одному полі бою. Відомий український льотчик Іван Кожедуб там був командиром 54-го винищувального авіадивізіону.  

"Екіпаж, славного, для російського флоту крейсера "Варяг" формувався значною мірою з жителів Волинської губернії, - розповів Козицький. - У Владивостоці зараз поховано 32 моряки, які загинули на Варязі. Їх спершу поховали у Кореї, а потім перехоронили у Владивостоці. Із них близько 20 — це етнічні українці. Тільки 2005 року вперше український консул у Владивостоці взяв участь у траурній церемонії й панахиді на могилі матросів із "Варяга".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розташування на Кубі радянських ракет є найбільшим блефом в історії - Суворов

Історик пояснив, що жертви свого народу на чужій війні — це трагедія.

"Насправді — це трагедія для народу воювати за чужі інтереси. Українці показали себе хорошими солдатами й їхніми могилами вкривають весь світ. Але це не той випадок, коли герої тішать. Герої, які вмирають за чужу імперію — це поганий вихід для нації й "холодна війна" для українців теж не була тим часом, яким варто пишатись, але й забувати свою роль у ній теж не варто", - констатував Козицький.

Зараз ви читаєте новину «Могилами українських солдатів вкритий весь світ - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі