середа, 21 серпня 2024 10:10

Мавзолей підірвали з п'ятої спроби

Мавзолей підірвали з п'ятої спроби
Архітектори за ніч створили проект мавзолею, а звели за 138 год. Фото: FORTEPAN

В болгарській столиці Софія 21 серпня 1999-го  з п'ятої спроби підірвали мавзолей, де 42 роки пролежало тіло комуністичного вождя Георгія Дімітрова (1882-1949). Його називали "болгарським Леніним".

Після того як у Болгарії було встановлено радянський режим, Георгій Дімітров 1946-го став головою Ради міністрів. Наступного року генеральним секретарем ЦК БКП. Болгарія почала сильно залежати від СРСР і навіть називалась іноді "Сімнадцятою республікою Радянського Союзу".

Георгій Дімітров помер 2 липня 1949-го. Міністерська рада вирішила помістити його тіло в мавзолей. Архітектори за ніч створили проект мавзолею, звели за 138 год. При будівництві використовували швидкотвердіючий цемент. Мавзолей мав під собою великий підземний комплекс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американську школярку повели в мавзолей Леніна

Сім кращих лікарів бальзамували тіло болгарського вождя. Бальзамування проводили кожні 18 міс. Після процедури бальзамування тіло підіймали в зал. Щоранку у вівторок і в п'ятницю перевіряли вологість рук і обличчя. Мавзолей був місцем поклоніння.

12 липня 1990-го прем'єр Болгарії Андрій Луканов оголосив, що мавзолей знищать. Мумію винесли через тунель, що з'єднує мавзолей з Партійним будинком. Потім її кремували. Урну з прахом поховали на Центральному софійському кладовищі в могилі матері Георгія Димитрова. Мавзолей підірвали 1999-го. Знищили наземну частину.

По смерті керівника Корейської Народно-Демократичної Республіки Кім Чен Іра, його спадкоємцем 30 грудня 2011-го став молодший син 28-річний Кім Чен Ин.

Кім Чен Ин є третім та наймолодшим сином Кім Чен Іра. Навчався в елітарній школі та в Швейцарії. Упродовж останнього року він постійно супроводжував батька, хоча жодного разу не звертався до публіки з промовою. Продовжує диктаторську політику свого батька.

Зараз ви читаєте новину «Мавзолей підірвали з п'ятої спроби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі