пʼятниця, 12 серпня 2022 09:05

Літак вибухнув і врізався в гору

Літак вибухнув і врізався в гору
Через 14 год. серед обгорілих уламків Boeing знайшли четверо вижилих японців. Фото: Фото: National Transportation Safety Board

Літак "Boeing 747SR" компанії Japan Airlines 12 серпня 1985-го врізався в гору Оцука неподалік Токіо. Із 524 чоловік на борту вижило лише четверо.

На борту літака Boeing рейсом з Токіо в Осаку було 509 осіб та 15 членів екіпажу. Літак вилетів о 18.12. Через 12 хв набрав висоту 7200 м в гірському районі півострова Ідзу. Через 20 с вибухова декомпресія вивела з ладу вертикальний стабілізатор, або кіль.

У салоні почалася паніка, пасажирам ставало погано – вони блювали, втрачали свідомість. За 32 хв, що пілоти намагалися посадити некерований літак, пасажири встигли написати заповіти та прощальні записки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Атлантичний океан впав літак

Літак на великій швидкості врізався в лісистий схил гори Оцутака, за 112 км від Токіо. Лайнер повністю зруйнувався: його уламки розлетілися на відстань до 5 км, спалахнула масштабна пожежа. Американські патрульні координати місце падіння передали японцям. Ті перенесли рятувальну операцію на ранок.

Через 14 годин серед обгорілих уламків знайшли четверо вижилих. Пізніше вони отримали в Японії прізвисько "Щаслива четвірка". Всі під час польоту сиділи в хвостовому відсіку.

Причиною катастрофи став неякісний ремонт, проведений за сім років до аварії. Після аварії двоє чоловіків, відповідальних за технічне обслуговування літаків вчинили самогубство. Президент авіакомпанії подав у відставку, не чекаючи закінчення розслідування. Родинам загиблим виплатили компенсації. На місці аварії відкрили пам'ятний знак, а у аеропорті - музей, присвячений катастрофі рейсу. Тут зберігають уламки літака, передсмертні записки, написані пасажирами. Всіх працівників авіаційних компаній змушують відвідати цей музей.

У небі над селищем Курилівка Дніпровського району на висоті 8400 м 11 серпня 1979-го зіткнулись два літаки "Ту-134". Загинули всі 178 особи. Авіадиспетчер заплутався в розрахунках висоти літаків і дав неправильні вказівки. Без перевірки взаємного положення лайнерів за допомогою радіолокатора дав команду займати однакові ешелони висоти. Обидва літаки йшли у хмарах, пілоти не мали можливості виявити один одного. На висоті 8300 м молдавський літак врізався в мінський, відтяв йому частина крила і хвостове оперення і тут же вибухнув.

Через 9 місяців двох диспетчерів засудили до 15 років у колонії загального режиму. На честь загиблих футболістів назвали вулиці в містах Узбекистану.

Зараз ви читаєте новину «Літак вибухнув і врізався в гору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі