понеділок, 12 листопада 2018 01:35

Кардиган і реглан: хто придумав ці назви
12

Ми перекушуємо на роботі сендвічами, носимо кардигани і реглани, не здогадуючись, що ці речі названі на честь людей, які вигадали або вперше використали їх.

Дуже часто людину, що дала своє ім'я винаходу, вже не пам'ятають, а винаходом користуються й дотепер, пише аdme.ru.

Кардиган: Джеймс Томас Браднелл, 7-й граф Кардиган

 

© Wikipedia Commons © Slava_14 / Depostiphotos

Модний зараз кардиган - в'язаний жакет на ґудзиках і без коміра, названий на честь свого винахідника - англійського генерала Джеймса Томаса Браднелла, 7-го графа Кардигана. Спочатку кардиган був жилетом, який англійські військові надягали під формений мундир для тепла, але поступово він перекочував в гардероб цивільних осіб, в тому числі і жінок, і обзавівся довгими рукавами.

Рукав реглан: Фіцрой Джеймс Генрі Сомерсет, 1-й барон Реглан

 

© Roger Fenton / Wikipedia Commons © sanneberg / Depositphotos

Рукав реглан примітний тим, що він викроюється разом з плечовою частиною переду і спинки виробу. Цей елемент одягу прийшов з військової моди: саме такий крій рукава вважав за краще британський фельдмаршал барон Реглан, який втратив праву руку в Битві при Ватерлоо.

Нестандартний рукав допомагав Реглану хоча б трохи приховати недолік, до того ж мундир такого крою було зручно носити в дощову погоду: через відсутність шва вода не проникала під одяг. Крім цього, подібний рукав дозволяв військовим застосовувати в бою холодну зброю, наприклад шаблю.

Меценат: Гай Цільній Меценат

 

© Gerard de Lairesse / Wikipedia Commons

"Меценат" - людина, яка за свій рахунок сприяє розвитку науки і мистецтва. Почалося все зі знатного римлянина етруського роду на ім'я Гай Цільній Меценат, який жив в I столітті до н. е. і прославився як покровитель поетів. Наприклад, поету Горацію Меценат подарував свій маєток, а Вергілію допоміг позбутися від насильства з боку якогось центуріона і повернув відібране в поета майно.

Бойкот: Чарльз Бойкотт

 

© Vanity Fair Magazine / Wikipedia Commons

Повне чи часткове припинення відносин з окремою особою або організацією, або бойкот, відоме в багатьох країнах як метод мирного опору. І хоча саме по собі бойкотування застосовувалося і раніше, офіційна назва цього виду боротьби з'явилося лише в кінці XIX століття і пов'язане з ім'ям Чарльза Бойкотта, який працював управляючим у землевласника лорда Ерна в ірландському графстві Мейо.

У 1880 році, в рамках боротьби за справедливу орендну плату, право залишатися на землі і право вільної купівлі-продажу землі, Земельна ліга Ірландії влаштувала страйк і відкликала працівників, необхідних лорду Ерну для збору врожаю в його маєтку. Бойкотт як управляючий почав боротися проти цього страйку, на що Ліга відповіла кампанією з його ізоляції в суспільстві.

Сусіди перестали розмовляти з Бойкоттом, не сідали поруч з ним в церкві, а магазини відмовлялися його обслуговувати. Бойкотт не витримав і залишив Ірландію, а його ім'я увійшло до більшості мов світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пікассо задивився на зад Мони: показали життя класичних героїв у нову епоху

Спортивний купальник, або леотар: Жуль Леотар

 

© The Anome / Wikipedia Commons © eddiephotograph / Depositphotos

Ще один предмет одягу, який спочатку з'явився в чоловічому гардеробі, - спортивний купальник, він же леотар (або леотард). Названий був так на честь французького акробата Жуля Леотара, що виступав в подібному костюмі. У XIX столітті леотар надягали тільки циркові артисти, але в XX столітті спортивний купальник потрапив в балет, художню гімнастику, інші види спорту, а завдяки появі аеробіки леотар став популярним вуличним одягом в 1980-х: його носили з легінсами і спідницями.

Силует: Етьєн де Силует

 

© AkG Images / EAST NEWS © National Portrait Gallery / Wikipedia Commons

Слово "силует" походить від прізвища французького контролера фінансів Етьєна де Силуета (на колажі зліва), який прославився своєю скупістю і бажанням скоротити витрати короля Людовика XV і його наближених.

Надмірна ощадливість Силуета стала причиною появи фрази à la Silhouette, яку вживали щодо дешевих речей. А ще на честь "скаредного" контролера було названо мистецтво портрета у вигляді тіні - недорога альтернатива для тих, хто не міг дозволити собі замовити повноцінний портрет у художника. Сам Силует не був винахідником цієї техніки, але він любив виконувати подібні портрети. Приклад такої роботи (силует письменниці Джейн Остін) на колажі справа.

Ватман: Джеймс Ватман

 

© Amazon

Щільний білий високосортний папір з великою стійкістю до стирання був також названий на честь свого творця - англійського паперового фабриканта Джеймса Ватмана старшого (англ. James Whatman). Сам Ватман спочатку назвав свій винахід wove paper ("тканий папір").

Саксофон: Адольф Сакс

 

© Wikipedia Commons © AKG Images / EAST NEWS

Саксофон був сконструйований в 1842 році бельгійським музичним майстром Адольфом Саксом, який назвав свій винахід мундштучним офіклеідом (нині застарілий духовий музичний інструмент). А відому назву "саксофон" цьому інструменту дав друг Сакса, французький композитор Гектор Берліоз. До речі, в англійській мові слово "саксофон" (saxophone) часто скорочують до простого "сакс" (sax).

Bluetooth: Харальд I Синьозубий

 

© Orf3us / Wikipedia Commons © flag / Pixabay

Технологія бездротового об'єднання пристроїв була названа на честь короля Данії і Норвегії Гаральда I Синезубого (bluetooth перекладається як "синій зуб"), що жив у Х ст. та який об'єднав народи на території сучасних Данії і Південної Швеції, де згодом і була розроблена ця технологія. Прийнято вважати, що король отримав своє прізвисько через поганий стан зубів, правда, вони були не синіми, а скоріше чорними: слово blå в той час означало більш темний колір, ніж синій.

Жіночий спокусник, або Казанова: Джакомо Казанова

 

© Collection Viollet / East News

Ім'я цього авантюриста і любителя амурних пригод стало прозивним, але, на відміну від літературних персонажів Ловеласа і Дон Жуана, Джакомо Казанова - реально існуюча людина. Число завойованих Казановою жінок було не таким вже й великим навіть за мірками минулого. Це підтверджує цитата з вступної статті до російського видання мемуарів Казанови: "..." донжуанський список "Казанови може вразити уяву тільки дуже зразкового сім'янина: 122 жінки за 39 років ... Чи так це багато - три любовних пригоди в рік?"

Сендвіч: Джон Монтегю, 4-й граф Сендвіч

 

© Thomas Gainsborough / Wikipedia Commons © resnick_joshua1 / Depositphotos

Часом найгеніальніші винаходи з'являються на світ завдяки людської ліні. До таких речей цілком можна віднести і сендвіч, який з'явився завдяки тому, що запеклому картяру графу Сендвіч не хотілося вставати з місця, щоб нормально пообідати.

Граф мав звичку просиджувати за ігровим столом цілодобово і просив подавати йому холодну яловичину між двома скибочками підсмаженого хліба, щоб не переривати своїх занять і при цьому не так сильно бруднити руки їжею.

Папараці: Таціо Секк'яролі

 

© ASSOCIATED PRESS / East News

Слово "папараці" стало прозивним через персонаж на прізвисько Папараццо з картини Федеріко Фелліні "Солодке життя". Але прототипом цього героя став італієць Таціо Секк'яролі (на фото в лівому нижньому кутку), якого прийнято вважати найпершим у світі папараці - фотографом, що знімає сцени з життя знаменитостей без їх відома і згоди.

Після виходу фільму Секк'яролі припинив бути вуличним фотографом і присвятив себе студійній роботі. Він був особистим фотографом Софі Лорен протягом 20 років.

Слово "ледар" походить від прізвища відомого лікаря Християна Івановича Лодера, німця за походженням. Лодер народився в 1753 році в Ризі, довго жив і навчався Європі, а потім повернувся в Росію і став персональним лікарем Олександра I. Крім того, Лодер займався і приватною практикою, а також відкрив у Москві перший заклад мінеральних вод. Крім води, він радив пацієнтам швидку ходьбу протягом трьох годин на день. Місцеві жителі, дивлячись на всю цю метушню, придумали вислів "ледаря ганяти", що в підсумку і стало синонімом неробства.

Зараз ви читаєте новину «Кардиган і реглан: хто придумав ці назви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі