четвер, 16 травня 2013 18:12

Імператори династії Шан обманювали, гадаючи на кістках тварин

Автор: Фото: archae.ru
  итай. Ворожильна кістка - оракул часів династії Шан
итай. Ворожильна кістка - оракул часів династії Шан

Археологи вважають, що ритуальні ворожіння, вигадані в стародавньому Китаї тисячі років тому, ґрунтувалися на якомусь закулісному обмані, повідомляє агентство Сіньхуа.

У період династії Шан (1600 до н.е. - 1046 до н.е.), імператори покладалися на пророцтва і ворожбу, які допомагали їм приймати рішення з питань, починаючи від внутрішньої політики до пророкувань здійснення своїх побажань.

Під час ворожіння вони використовували техніку, яка передбачає спалювання кісток тварин і черепашиних панцирів. За щілинами й тріщинами, що утворюється під впливом вогню, вони робили пророкування. На кістках тварин ієрогліфами записували питання. Кістки нагрівали над вогнем доти, доки вони не розтріскувалися. Вважалося, що ті місця, де пройшла тріщина, містять відповіді від богів.

"Ми зробили висновки з наших експериментів, що поява певних шаблонів тріщин в основному керований процес", - сказав Хой Янфенг (Хоу Yanfeng), науковий співробітник лабораторії археології провінції Хенань Управління культурної спадщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї виявили гігантську скульптуру невідомої тварини

"У час династії Шан, імператор був главою віщунів. Таким чином, цілком можливо, що він контролював, громадську думку за допомогою ворожіння на кістках", - сказав він.

Дослідники зробили копії з кісток оракула, розкопаних в провінції Хенань, і провели цілий місяць в експериментах, щоб з'ясувати, як саме вони були створені і як їх використовували у ворожінні.

Науковці отримали повну картину, вивчивши більше 185 фрагментів обпалених кісток, про технології виробництва, які використовували для виготовлення кісток оракулів в пізній період династії Шан.

Ці експерименти були визнані експертами з США, Франції та Іспанії.

Лабораторія з вивчення кісток була введена в експлуатацію ще в 2005 році і брала участь у великих археологічних дослідницьких проектах.

Зараз ви читаєте новину «Імператори династії Шан обманювали, гадаючи на кістках тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі