неділя, 07 травня 2017 04:20

Гробницю царя Ірода Великого шукали 30 років

Гробницю царя Ірода Великого шукали 30 років
Могила Ірода. Фото: Вікіпедія

7 травня 2007 року ізраїльські археологи знайшли гробницю царя Ірода Великого, який правив Іудеєю в I столітті до нашої ери. Поховання монарха, чиє ім`я в християнській традиції стало загальним для позначення лиходія, було знайдене в стародавньому кріпосному комплексі Іродіон, який розташований приблизно в 12 кілометрах від Єрусалиму.

Автор відкриття, професор Ехуд Нецер, розповів, що саркофаг Ірода було знайдено розбитим. На думку вченого, гробницю осквернили приблизно через сторіччя після смерті царя, під час Іудейської війни 66-73 років. Активні пошуки могили Ірода почалися 30 років тому і до середини 2006 року їх вели в Нижньому Іродіоні. Усипальниця складалася з двох монументальних будівель, там була велика ванна для ритуальних обмивань (міква) і широкий прохід (350 метрів в довжину і 30 завширшки), зроблений спеціально для похоронної процесії. Серед розкиданих на руїнах уламків майстерно виконаних архітектурних елементів, було виявлено кілька декорованих урн для зберігання праху покійних. На руїнах розкидані шматки масивного саркофага близько 2,5 метрів в довжину, зробленого з єрусалимського червоного вапняку. Це був саркофаг Ірода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Єрусалимі знайшли стіну невідомого древнього міста

Ставленик Риму, Ірод I Великий правив Іудеєю впродовж 34 років. Він прославився грандіозними будівельними проектами і нещадністю до своїх політичних опонентів. Постать Ірода Великого сповнена суперечностей. У християнській літературі цар Ірод постає мало не втіленням антихриста. З іншого боку, цей монарх увійшов у історію як "Великий". За період свого правління він розширив володіння Іудейського царства, полишивши по собі унікальні зразки мистецтва й шедеври архітектури. Проте досі за ним міцно закріпилася репутація нещадного тирана, яку він набув через різанину й масове вбивство немовлят у Вифлеємі Іудейському.

Ірод дожив до похилого віку - 70 років. Однак перед смертю він жахливо страждав від болю в животі. Після безуспішних спроб вилікуватися, він примирився зі своєю смертю. Царство він розділив між своїми синами: Архелаєм, Антипою і Филипом. Архелай влаштував своєму батькові пишні похорони: тіло померлого було покладено на золоте ложе і покрито порфіром. У процесії брала участь почесна варта з гальських, германських і фракійських воїнів. Згідно з волею покійного його тіло було поховане в Іродіоні. Траур по Іродові тривав сім днів.

Зараз ви читаєте новину «Гробницю царя Ірода Великого шукали 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі