понеділок, 12 жовтня 2020 12:40

Глава держави гамселив черевиком по столу

Глава держави гамселив черевиком по столу
Микита Хрущов із черевиком в руках. Попереду сидять представники іспанської делегації Фото: denvistorii.ru

Перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов під час сесії Генеральної асамблеї ООН 12 жовтня 1960 року гамселив ногами по підлозі та черевиком по столу.

Тоді йшла мова про прийняття незалежних африканських країн та Китаю в ООН. Дипломатичні опоненти СРСР підняти і так зване угорське питання, нагадуючи про придушення радянськими військами угорського повстання 1956 року. Представник Філіпін Лоренцо Сумулонг запропонував внести це до загальної Декларації про деколонізацію і країни Східної Європи, які перебували під впливом і фактичним контролем Радянського Союзу.

Гучні протести радянської делегації залишили без уваги. Щоб привернути її, Хрущов почав стукати по столу черевиком. Припускають, що зняв його перед тим і грався для відкритої демонстрації байдужості до іноземних доповідачів. За іншою версією, взуття злетіло з радянського лідера коли йшов на трибуну, а черевик йому віддали згодом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кров у басейні". Угорці помстилися росіянам за придушене повстання в Будапешті

Незвичайний для міжнародної дипломатії протест спрацював і Хрущову дали слово. Він назвав Лоренцо Сумулонга "холуєм американського імперіалізму", а синхроністи переклали "холуй" - "нікчемою". У відповідь головуючий сессією, представник Ірландії Фредерік Боланд, назвав Хрущова лідером, що симпатизує колоніалізму. Той почав виправдовуватися і заявив що Радянський Союз виступає проти колоніального рабства, яке треба поховати раз і назавжди.

Інцидент породив численні міфи. Казали, що радянський лідер зняв черевика і почав стукати ним по трибуні Генасамблеї у пориві гніву. Натомість, численні фото свідчать, що взуття лежало на столі задовго до того, а стукав Хрущов не по трибуні. Деякі журналісти, що ніби-то були присутні на засіданні, свідчили, що Хрущов не стукав черевиком, а лише продемонстрував такий намір. За іншими свідченнями, на сесії не було жодного журналіста, а фото з черевиком у піднятій руці визнали підробкою.

Також ширилось твердження, що цього дня Хрущов обіцяв показати американцям "кузьчину мать". Насправді подібні слова зазвучали за рік до того - 24 липня 1959 року. Тоді Хрущов говорив американцям про плани житлового будівництва на промисловій виставці.

Радянський Союз розірвав відносини з Китаєм 22 червня 1960 року. Приводом послужила сварка Микити Хрущова і Мао Цзедуна.

Очільник Китаю обізвав Хрущова "ревізіоністом", що прагне реставрації капіталізму в СРСР. Звинуватив його у нездатності адекватно тиснути на США, вимагав використати усю міць країни для протидії імперіалізмові. У відповідь Хрущов назвав його "авантюристом", який недооцінює небезпеку ядерної війни.

Зараз ви читаєте новину «Глава держави гамселив черевиком по столу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі