понеділок, 22 червня 2020 13:12

Москва розірвала відносини із Китаєм

Москва розірвала відносини із Китаєм
Китаю та СРСР пророкували вічну дружбу Фото: adsl.kirov.ru

Радянський Союз розірвав відносини з Китаєм 22 червня 1960 року. Приводом послужила сварка Микити Хрущова і Мао Цзедуна.

Очільник Китаю обізвав Хрущова "ревізіоністом", що прагне реставрації капіталізму в СРСР. Звинуватив його у нездатності адекватно тиснути на США, вимагав використати усю міць країни для протидії імперіалізмові. У відповідь Хрущов назвав його "авантюристом", який недооцінює небезпеку ядерної війни.

Поступове погіршення відносин між двома комуністичними країнами відбувалося ще з 1956 року, коли Хрущов на XX з'їзді КПРС зачитав свою знамениту доповідь "Про культ особи Сталіна". Подальший курс радянського лідера на лібералізацію змусив Мао проголосити Китай головною комуністичною країною і організувати "Великий стрибок" - програму зміцнення економіки, що призвела до загибелі 20-40 млн осіб.

СРСР і Китай звинувачували один одного у відході від марксизму. Радянський Союз відкликав своїх технічних спеціалістів, закрив консульства у китайських містах.

У майбутній "справедливій війні" з імперіалізмом Китай заявляв про готовність покласти життя сотень мільйонів людей, тому погіршення відносин сприяло відмові СРСР від передачі Китаю технології з виготовлення ядерної зброї. Також Радянський Союз підтримав Індію у китайсько-тибетському конфлікті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай випробував термоядерну бомбу

Останньою краплею для Мао Цзедуна став візит 1959 року Хрущова в США. Перший секретар проводив зустріч із президентом Дуайтом Ейзенхауером. Тоді ж Китай готувався до відзначення 10-ї річниці створення КНР. Хрущова запросили, але він запізнився на свято.

Коли прилетів до Китаю, то широко розкинув руки, щоб обійняти Мао, але той виставив перед обличчям радянського лідера кулак.

Конфлікт дійшов до того, що в СРСР навіть планували розібрати залізницю до Китаю, а 1969 року між країнами розпочалися сутички за володіння спірним островом Даманський. Події стали першим в історії збройним конфліктом між двома соціалістичними країнами. Нормалізувати відносини їм вдалося лише 1989 року.

2 березня 1969 року відбувся конфлікт на острові Даманський, що на річці Уссурі. Китайськими прикордонниками було розстріляно 8 радянських прикордонників. Це привело до розгортання повномасштабних бойових дій, які тривали до 15 березня і привели до загибелі з обох боків 58 чоловік і пораненню ще 98.

Зараз ви читаєте новину «Москва розірвала відносини із Китаєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі