вівторок, 05 квітня 2016 11:00

Єгипетські науковці вивчатимуть шестикутні зірки

Єгипетські науковці вивчатимуть шестикутні зірки

Єгипетським археологам доручили дослідити зображення двох шестикутних зірок на каменях, виявлених 15 років тому німецькими та швейцарськими археологами при розкопках храму Осіріса-Несметі на острові Елефантін біля міста Асуан в південному Єгипті.

Нещодавно в Єгипті спалахнула полеміка з приводу походження цих зірок, які не дають спокою жителям Країни пірамід. Деякі газети поспішили заспокоїти читачів, що шестикутні зірки вибили на камені німецькі археологи (по єгипетської логіці, очевидно, в порядку спокутування провин перед євреями). Повідомляє Israel Info.

Газета "Аль-Ахрам" цитує главу єгипетського Управління старовини Мухаммеда Афіфі, який заперечує версію про "витівки" європейських археологів. Він велів вийняти камінь і вивчити 10-сантиметрові барельєфи зірок, щоб датувати їх та встановити автентичність.

Деякі єгипетські історики вже заявили, що в будь-якому випадку шестикутні зірки не мають ніякого відношення до євреїв, оскільки це був поширений в елліністичному Єгипті символ.

Храм Осіріса був побудований в самому кінці 3 століття до н.е., в епоху ранніх Птолемеїв, але пізніше його каміння використовували для будівництва будівель в римсько-візантійську епоху.

Відомо, що на острові Елефантін з давніх часів жили євреї,де у них був свій храм. Про це відомо з унікального архіву V-IV ст. до н.е., що знайшли на острові.

Зараз ви читаєте новину «Єгипетські науковці вивчатимуть шестикутні зірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua